Boc pleacă favorit cert, Ungureanu va exploata probleme din urbanism
Politologul George Jiglău, președintele Centrului pentru Studiul Democrației, a acceptat să facă, pentru Media9, o analiză a alegerilor locale de anul acesta. S-a referit la lupta pentru fotoliul de primar la Cluj-Napoca, dar a vorbit și despre situația din Consiliul Local. Așa cum se văd lucrurile, PNL și USR-PLUS nu se vor așeza de aceeași parte a mesei, însă optica s-ar putea schimba înaintea alegerilor parlamentare, când cele două grupări politice de dreapta ar putea alege să colaboreze la nivel național. Iată analiza lui George Jiglău.
Cred că sunt două elemente principale care vor crea contextul pentru alegerile locale. În primul rând, vom avea alegeri locale atipice, ca toata perioada pe care o traversăm, pentru că stau sub auspiciile pandemiei. Va fi ciudat, atat pentru partide, cât și pentru alegători. Deja ne-am obișnuit să avem campanii electorale mai ales în online, fără însemne electorale pe străzi înaintea alegerilor, însă acum nu vom mai avea nici adunări publice, mitinguri sau alte forme de băi de muțime. Al doilea element, coroborat cu pandemia, ține de faptul că vom avea din nou alegeri locale într-un singur tur de scrutin. Cu o campanie care va reduce și mai mult din mijloacele de expunere publică a challengerilor, primarii în functie vor avea un avantaj enorm. Singurii contracandidați ai primarilor care vor avea ceva șanse sunt cei care au deja oarecare notorietate construită recent, cât să nu fie nevoiți să mai dedice timp să își construiască un CV politic, care au deja o agendă politică pe care își pot construi mesajul.
Așa se întâmplă și la Cluj, unde singurul care îi poate crea ceva disconfort lui Emil Boc este Emanuel Ungureanu.
Emil Boc pleacă favorit cert; va capitaliza pe realizările Primăriei, pe investițiile susținute de bani europeni din ultimii ani. De altfel, îl și vedem în public foarte des în ultima perioadă. Emanuel Ungureanu va exploata problemele legate de diversele proiecte imobiliare autorizate de Primărie în ultimii ani, care au fost bine documentate la nivelul USR Cluj, mai ales prin pozițiile luate de Elek Levente, și va lansa mesaje legate de sectorul medical, zona în care se simte cel mai confortabil, în special privind condițiile din spitale. Totuși, cred că aceste mesaje nu își vor atinge atât de bine ținta, pentru că Emil Boc vine cu un avantaj de imagine din felul în care a acționat pe perioada pandemiei, Clujul fiind totuși într-o zona sigură din punct de vedere al numerelor.
Totuși, alegerile nu sunt fără miză. USR-PLUS se va instala ca principala voce de opoziție la nivel local.
În condițiile de cvasiabsență a PSD la Cluj, ținta USR-PLUS e PNL. Dar intensitatea opoziției va depinde de politica de alianțe dintre USR-PLUS și PNL înaintea alegerilor parlamentare. Un rezultat bun la București va încuraja colaborarea, altfel următoarele 2-3 luni vor fi cu toate armele pe masă. Consilierii locali ai USR-PLUS vor fi dornici de afirmare, vor ridica probleme primarului, vor miza pe teme precum transparența sau buna guvernare, cele care au adus partidul în prim-plan de la bun început. În condițiile în care PSD Cluj nu se regăsește, USR-PLUS are toate șansele să construiască un bastion important la Cluj, iar filiala de aici să emită tot mai multe pretenții și la nivel național.
Chiar dacă vom fi în scenariul mai puțin colaborativ la nivel de administrație locală, mizez pe buna-credința și pe inteligența PNL și USR-PLUS să meargă pe o competiție constructivă în următorii patru ani la Cluj și să nu intre într-o logică agresivă, de blocaje.
La nivel de județ, e încă neclar în ce măsura USR-PLUS a reușit să își construiască organizații viabile, va fi un test. În aceste condiții, PNL pleacă cu prima șansă și rămâne să vedem dacă racolările de primari de la PSD din ultima vreme se vor dovedi un avantaj pentru liberali sau dacă vor aduce un deficit de imagine.
Conteaza ce se va întâmpla și în celelalte orașe din județ sau în comunele mari, precum Florești. Sunt primele alegeri în care noul cadru legislativ privind partidele, din 2015, își va arăta roadele, vor fi mai multe figuri noi pe buletinele de vot peste tot. Chiar dacă nu trebuie să ne așteptam la surprize mari din partea lor, e de văzut dacă vor reuși să mai rupă din voturile partidelor mari. Contează și dacă vom avea o moțiune de cenzură depusă în zilele următoare, dacă va trece sau va pica, dacă vom avea un nou Guvern. Deci poate mai bine revenim la analiză peste vreo două saptamani :). Revenind însă la contextul epidemiei, e importantă prezența la vot. Pe lângă impactul asupra rezultatului, ce se va întâmpla acum ne va da o imagine despre capacitatea administrativă de a gestiona un scrutin, pentru că alegerile parlamentare promit să fie chiar mai complicate din punct de vedere epidemiologic.