Boc le dă direcția arhitecților. “Trebuie să se reconecteze cu natura”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     959 Vizualizări.  

Primarul Clujului, Emil Boc, își dă întâlnire cu reprezentanții Ordinului arhitecților din România, filiala Cluj. Vrea să le spună care este direcția de urmat. “Vreau să adere la principiile urbanismului verde. Este o viziune care se regăsește în Uniunea Europeană. Lumea pleacă la nivelul următor, trebuie să plece și arhitecții noștri la nivelul următor”, a spus Boc, la Realitatea FM.

Primarul a spus și joi, în ședința de Consiliu Local, că va propune specialiștilor să vină cu idei de acoperișuri sau pereți verzi. Cum am spus, prin programul de bugetare participativă, în 2017 s-a câștigat la Cluj un proiect de pereți verzi, tratat cu maximă superficialitate de administrația locală.

“Nu sțiu să desenez, darămite să aranjez copaci într-un spațiu public. Cei mai buni arhitecți pe care îi are România și UE au câștigat concursurile de soluții de la Cluj și au venit cu propuneri modelate după ce au făcut alții în Uniunea Europeană. Și breasla asta a arhirecților trebuie să se reconecteze mai mult cu natura. Să spună, inclusiv pentru proiectele private, “cum aș putea pune un acoperiș verde sau perete verde”? (…) Trebuie să le propună privaților să vadă care sunt alternativele la beton, că sunt diverse materiale care se testează, cu un impact mai mare la dezvoltarea orașelor. (…) Gândirea arhitecților nu mai corespunde nevoilor oamenilor, arhitecții trăiesc în trecut. Oamenii vor altceva. Schimbările climatice sunt aici”, a mai afirmat Emil Boc.

La Cluj, Ordinul arhitecților din România este condus de Daniela Maier, aflată la al doilea mandat. Dar conducerea OAR nu le poate impune nimic arhitecților, cel mult să le facă niște recomandări.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.