Planurile lui Boc pentru zona metropolitană. Cluj-Napoca vrea să poată investi bani și în comunele limitrofe

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2750 Vizualizări.  

Primarul Clujului, Emil Boc, a dezvoltat astăzi subiectul legii zonelor metropolitane, pe care a propus-o premierului Florin Cîțu din poziția sa de președinte al Asociației Municipiilor din România. Subiectul a fost intens dezbătut. Primarii s-au temut că li se iau din atribuții, iar unii cetățeni că ar urma să plătească taxe mai mari. Nici una, nici alta.

Emil Boc vrea putere și în comunele din jurul Clujului. A cerut legea zonelor metropolitane

Boc a spus astăzi că zona metropolitană a Clujului este inelul 1, Florești – Baciu – Chinteni – Apahida – Ciurila – Feleacu. Totul ține de felul în care va fi redactată legea, însă el ar vedea și Gilăul intrând în aria de influență a municipiului.

Că zona ar trebui să aibă un plan urbanistic general comun, care să stabilească exact și predictibil ce se poate construi în fiecare zonă, iar principiile să fie aceleași ca la Cluj-Napoca: asfalt, utilități bine dozate din punct de vedere al rețelelor, creșe, grădinițe și școli. “Ne trebuie un PUG comun pentru ca să existe aceiași coeficienți urbanistici peste tot, în zona metropolitană. Primarii să aibă un instrument prin care să poată spune «aceasta este regula, nu o putem încălca». Trebuie să avem aceeași calitate a vieții în toată zona metropolitană”, a spus Emil Boc, la Realitatea FM.

Primarul a explicat că nu se iau din atribuțiile consilliilor locale și a dat exemplul transportului metropolitan, care deja funcționează, în care sunt implicate toate UAT-urile și nimeni nu a pierdut din prerogative.

“Vom putea să stabilim unde vor exista zone de dezvoltare,  fie de IT, fie de manufacturare. Să emitem certificatul de urbanism online și omul să afle de acasă ce și unde poate construi”, a subliniat edilul șef. Legea ar urma să fie elaborată de Asociația Municipiilor, împreună cu personal din Guvernul României.

Emil Boc a spus că și-ar dori inclusiv ca legea să permită municipiului să sprijine financiar comunele pentru dezvoltarea lor, pentru construirea de creșe, grădinițe sau școli. “Legea trebuie să reglementeze faptul că putem sprijini financiar acolo unde o comunitate nu își permite să se dezvolte. Astăzi noi nu putem face acest lucru, iar legislația trebuie flexibilizată”, a menționat primarul Clujului.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.