Boc despre masterplanul din Sopor: „Îi asigur pe proprietarii de terenuri că vor avea dialoguri cu primăria”

Planul Urbanistic Zonal al viitorului cartier Sopor este în curs de realizare de către Asiza Birou de Arhitectură SRL – o echipă coordonată de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu. Aceștia au prezentat ieri proiectul, dar au primit replici aspre de la proprietarii din zonă, nemulțumiți că urmează să fie realizate funcțiuni publice pe terenurile lor.
Primarul Emil Boc le-a transmis un mesaj proprietarilor de terenuri din zonă.
„Acest cartier, Sopor, care este de dimensiunea Mănășturului, este extrem de important, este un oraș în oraș și nu are voie să facă niciun pas înapoi în ceea ce privește rigorile de calitate a vieții existente în Uniunea Europeană. Noi nu ne comparăm cu orașe din România; ținta noastră este să ne comparăm cu orașe din Uniunea Europeană. Reamintesc faptul că am ajuns recent în finala pentru titlul de Capitala Europeană a Inovării, ne-am clasat printre primele 6 orașe din Europa. Clujul are ceva ce nu are nimeni în România: resursa umană extrem de profesionistă, inteligentă, capabilă să ofere cele mai bune soluții, iar noi ca administrație suntem deschiși la soluțiile propuse. Vreau să îi asigur pe proprietarii din zona noului cartier că vom avea un dialog decent, în interes mutual, public și privat astfel încât să fim împreună mândri de ceea ce realizăm. Acest oraș nu este al profitului, ci un oraș unde publicul trebuie să meargă mână în mână cu privatul. Mix-ul dintre interesul public și cel privat este regula pe care o susțin și în baza căreia îi asigur pe proprietarii de terenuri că vor avea dialoguri cu primăria. Avem nevoie de spații de locuire decente, dar nu vom coborî standardele”, a explicat Boc.
Pe parcursul dezbaterii, echipa de arhitecți care se ocupă de Masterplanul viitorului cartier a prezentat pe larg conceptele care au stat la baza realizării acestuia, precum și calendarul proiectului, strategiile de implementare și cele de mediere.
„Doresc să subliniez importanța acestui demers. Știm că este unul dificil, dar am avut curajul să pornim pe acest drum și sunt convins că printr-o colaborare foarte bună cu proprietarii vom reuși să implementăm acest PUZ astfel încât să fie un exemplu pentru alte orașe din România”, a subliniat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.
Prezentările făcute publice în cadrul dezbaterii de ieri pot fi consultate pe site-u Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică: https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/
Joi, 22 octombrie 2020, ora 17.00, va avea loc o nouă dezbatere publică CIIC online,tema acesteia fiind „Infrastructura educațională”. Această dezbatere face parte din serie de consultări publice pentru realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030. Reamintim faptul că primele dezbateri pe această temă au avut loc în luna iulie.
Seria de dezbateri publice online despre viitorul orașului va continua apoi și pe parcursul lunii noiembrie.
Dezbaterile vor fi transmise live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.
Aceste dezbateri sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).
Proiectul are două componente:
– design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.
și
– utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.
Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:
https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/