Bob & Iancu show. Voiau să ridice un bloc de 40 de etaje pe un teren care revine la Primărie peste 29 de ani
Societatea Cluj-Napoca Estate SRL a propus în vară un proiect imobiliar evadat din limitele cotidianului. 40 de etaje: atât de gigantică urma să fie cea mai impozantă clădire a complexului. S-a discutat în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). Noutatea este că arhitectul șef, Daniel Pop, s-a opus. E surprinzător doar dintr-o perspectivă: aceea că arhitectul care a venit cu proiectul nu este foarte obișnuit să fie refuzat. Vorbim de Adrian Iancu, la rândul său fost arhitect șef al municipiului.
Ansamblul imobiliar cu un bloc de 40 de etaje, unul de 12 etaje cu vedere la Someș, unul de patru și încă unul de trei etaje urma să se construiască pe terenul din jurul supermarketului Cora, respectiv în spatele ștrandului Grigorescu. De asemenea, ar urma să se ridice și un parking suprateran, în celălalt capăt al terenului. A fost gândit ca un ansamblu mixt, cu funcțiuni comerciale, mall, birouri, servicii de interes public – hotel, parking, spații pentru loisir. Potrivit Primăriei, o parte din parcele aparțin unor privați, iar alta este în domeniul public al municipiului, concesionat însă către BTC Technical Construction SRL și Cluj-Napoca Estate SRL.
BTC Technical Construction este societatea care a concesionat terenul pe vremea primarului Gheorghe Funar și a ridicat magazinul Cora. Condițiile sunt de vis: doar un dolar redevență pe metru pătrat pe an. Suprafața concesionată de Primărie este uriașă, 5,7 hectare, iar o bună parte rămâne neutilizată.
Concesiunea s-a făcut în 1999, pe 49 de ani. Așadar, au trecut deja 20 de ani. Dacă ar fi acceptat construirea ansamblului, Primăria s-ar fi trezit peste 29 de ani că intră în posesia unui teren pe care se află un imobil de trei etaje și un parking.
Cluj-Napoca Estate SRL este controlat de Delparro BV, o companie olandeză, și este administrată de Gregori Bertrand Herve Marcel, un cetățean francez. Societatea este cea care a absorbit semnatara inițială a contractului cu Primăria, BTC Technical Construction SRL. Informațiile noastre sunt însă că în spatele proiectului imobiliar se află un dezvoltator local tot mai cunoscut: George Dorin Bob. În știți, cel care deține Studium Green SRL, societatea care a întârziat nejustificat să construiască sensul giratoriu de pe strada Frunzișului și care va face un cimitir privat, la câțiva metri de case de locuit. Nu e nicio surpriză că proiectul a fost elaborat de Adrian Iancu, implicat și în proiectul cimitirului. Iar acolo a avut mai mult succes.
Am încercat să obținem un punct de vedere și de la George Dorin Bob. Acesta nu a răspuns deocamdată solicitării Media9.