Blocurile cu scandal. Reîncepe apelul Luminia Residence

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     3018 Vizualizări.  

Curtea de Apel Oradea a admis cererea de revizuire a dosarului Luminia Residence. Dosarul de recurs va fi rejudecat.

În acest dosar, Asociația pentru protecția urbanistică a Clujului (APUC) a chemat în judecată Cyane SRL, primarului municipiului Cluj-Napoca și Consiliului Local privind anularea aprobării planului urbanistic zonal (PUZ) şi a autorizaţiilor de construire pentru ansamblul rezidenţial Luminia, de pe strada Eugen Ionesco. APUC a câștigat procesul de la Tribunalul Cluj, dar apelul a fost strămutat la Oradea, iar acolo decizia s-a întors cu 180 de grade.

Decizia de rejudecare a Curții de Apel Oradea vine în contextul în care APUC a contestat la Curtea Constituțională din România (CCR) un alineat din Legea 350/2001 și a câștigat. “În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 32 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, în forma modificată prin art. I pct. 6 din Legea nr. 289/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, sunt neconstituționale”, a transmis CCR în urmă cu nouă luni. Baza pe care s-a pronunțat sentința definitivă de la Oradea se schimbă.

La momentul demarării proiectului, societatea Cyane SRL era controlată, în acte, de Anca Diana Negrea, fiica lui Dorin Ciatarâş, fostul director al Companiei de Apă Someş. Între timp, Cyane SRL a fost preluată de cel alintat de presă “Regele betoanelor”, Gheorghe Buzdugan, care deține 51%. Anca Negrea a rămas minoritară, cu 49%.

“Neregulile sunt multiple, de la schimbarea încadrării urbanistice la nerespectarea regimului de înălţime, nerespectarea specificului zonei (cartier rezidenţial cu locuinţe individuale şi locuinţe colective mici), lipsa locurilor de parcare necesare, nerespectarea distanţelor faţă de proprietăţile învecinate, lipsa căilor de acces”, au spus reprezentanţii APUC acum cinci ani.

43.000

de lei a trebuit să plătească APUC societății Cyane SRL, cu titlul de cheltuieli de judecată.

Luminia Residence este un ansamblu imobiliar aflat pe strada Eugen Ionesco, în apropiere de Calea Turzii. În hotărârea din 25 septembrie 2007, Consiliul Local a aprobat construirea, pe parcela de 19.939 mp, a şase imobile cu spaţii de locuit, de birouri şi de comerţ, cu trei, şapte şi opt etaje. Demersul a fost oprit de criză; Abaris Grup Imobiliare a dat faliment. În 2012, proiectul a fost scos la licitație și cumpărat de Cyane SRL. Vecinii s-au plâns că blocurile sunt construite între case și că Cyane nu a mai realizat o cale de acces prevăzută în autorizația de construire.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.