Blocurile cu «pălărie», din mini-orașul TSC. “Să ai în vârful blocului o curte de 250 de metri pătrați dă bine pe orice meridian”
Invitatul săptămânii la Real Estate Agenda, emisiunea produsă de Napoca FM, în colaborare cu Media9, a fost arhitectul Cătălin Iclozan, coordonatorul echipei de proiectare a cartierului Transilvania Smart City (TSC).
Lucrările la prima fază a proiectului au fost autorizate și au început deja, iar 70% dintre apartamentele celui dintâi bloc care se construiește s-au vândut, potrivit informațiilor de pe website-ul transilvaniasmartcity.ro. Întregul mini-oraș ar urma să aibă 10.000 de apartamente.
Cătălin Iclozan are 48 de ani și este stabilit la București. El s-a mutat însă la Cluj, anul trecut, și a format aici echipa care proiectează cartierul gigant.
Terase și acoperișuri înierbate
Iclozan a explicat că a proiectat toate blocurile cu acoperișuri și terase înierbate. “Această zonă verde este utilă, poate fi folosită și ca grădină de zarzavat, dacă vrei, în funcție de grosimea stratului de pământ. Nu e doar pământ, pentru că pământul e greu: îl amesteci cu perlit, cu ceramică expandată, încât greutatea lui pe metrul cub să fie mai mică. Dacă mergi cu un strat de 15 centimetri poți să pui gazon. Dar nu trebuie să ai un strat omogen, cu aceeași înălțime peste tot. Poți să ai și «dealuri»; într-o zonă să aduni mai mult pământ și să îți pui un rododendron sau un arțar japonez. Poți să îți obții o grădină, pentru că tu când au construit o clădire, tu ai sacrificat de la nivelul solului un petec de verde. Petecul acela de verde ți-l redai înapoi deasupra. Asta o dată. Doi, aportul termic este foarte bun. Vara, stratul ăla vegetal și faptul că soarele nu bate direct pe acoperiș, ci bate pe o iarbă care absoarbe căldura, o folosește, te ajută foarte mult. Absoarbe și apa. Mi-a plăcut că beneficiarii au înțeles lucrurile acestea și au fost gata să le implementeze”, a declarat arhitectul.
Mini-orașul de pe strada Moș Ion Roată va avea un mall, hotel, școală, grădiniță, creșă, spații de recreere și parcuri. S-a anunțat încă de la început că a fost gândit ca un ansamblu smart, în care tehnologia va juca un rol important, iar serviciile poștale se vor realiza cu drone. Dezvoltatorii doresc să construiască și linii de telegondolă, care să unească Transilvania Smart City de aeroport și Iulius Mall.
Blocuri cu «pălărie»
De asemenea, Cătălin Iclozan a explicat și cum au apărut «pălăriile» care se văd, în randări, deasupra blocurilor din noul cartier. “Ce mai este spectaculos este că blocurile au deasupra o «pălărie», care este impozantă. Nu am inventat-o noi, noi doar o folosim. Genul acesta de «pălărie» care atrage atenția e practicată în lumea largă, e practicată și la București. Ea va fi folosită; în interiorul ei se va crea o grădină segmentată și atunci fiecare proprietar de duplex, pentru că la ultimele două niveluri avem duplexuri, va beneficia de o curte. Să ai în vârful blocului o curte de 250 de metri pătrați eu zic că dă bine pe orice meridian, mai ales când ai o priveliște atât de bună asupra Clujului. Aceste duplexuri vor fi chiar spectaculoase”, a subliniat arhitectul venit de la București.
Real Estate Agenda, emisiune produsă de Napoca FM, în colaborare cu Media9, este difuzată în fiecare luni, de la 10:05, pe 102,2 FM.