Blocul de la care, după ce intri, nu mai știi pe unde să ieși. „E o ciudăţenie”
Sunt multe proiecte imobiliare în Cluj, un oraș în care prețurile cresc mai mult decât oriunde în România. Presiunea pusă de dezvoltatori pe municipalitate este mare, așa încât limitele planului urbanistic general (PUG) sunt adesea forțate. Urbanismul derogatoriu există și la Cluj, iar PUG-ul urmează să fie schimbat, probabil tocmai pentru a deveni mai permisiv.
Ei bine, sunt puține proiecte imobiliare care pot concura, la absurditate, cu acesta. Suntem pe partea sudică a străzii Anton Pann, o arteră cu o singură ieșire. Maghiarii descriu asta ca zsakutca, adică “stradă sac”, iar englezii, ca dead end, cu trimitere la moarte. Pe această stradă se apropie de finalizare un ansamblu impunător, cu peste 200 de apartamente. Nevinovații care se vor muta acolo vor ști limpede când intră cu mașinile pe stradă, dar va fi tare neclar când vor mai putea ieși spre Someșului.
Dezvoltatorul este Ștefan Berciu – SDC Imobiliare, unul dintre oamenii de afaceri cei mai activi pe piața imobiliară. La momentul când a fost autorizat, l-am căutat să îl întreb despre circulația rutieră spre și dinspre ansamblul său imobiliar. Am reușit să discut doar cu avocatul său, Mihai Teaha, iar acesta m-a asigurat că se dorește cumpărarea unei case de pe Paris sau București, astfel încât locatarii imobilelor să aibă o alternativă. Recent, l-am întrebat din nou și… tăcere. De altfel, Berciu (consulul onorific al statului Burundi în România) este cunoscut în lumea afacerilor imobiliare și nu neapărat în cel mai plăcut mod. În Mănăștur, a făcut apartamente în locul garajelor; pe strada Traian, la ultimul etaj, se scurgea apa în locuințe; pe Constanța am intrat personal într-un apartament cu pereții crăpați. Berciu este descurcărețul care a prins momentul să ridice 13 etaje într-o zonă unde acum se pot construi doar șapte, respectiv nouă nivele, într-un areal unde acum sunt permise cel mult șase. Exemplele sunt multe și vorbesc despre cantitate mai mult decât despre calitate.
Am intrat intenționat cu mașina până unde s-a putut. „Nu mai aveți unde să înaintați, trebuie să vă întoarceți. E stradă închisă”, mi-au spus muncitorii de pe șantier. Da, băieți, știam, am vrut doar să verific.
Despe ansamblul imobiliar rămas în pană pe o stradă închisă am vorbit și cu Nicolae Filip, șeful laboratorului de trafic rutier de la UTCN. “Este groaznic. Nu ştiu cine a putut să facă studiul de trafic. Am rămas uimit. E o ciudăţenie. Trăind, vedem multe„, a spus Filip.
„Noul proiect situat pe str. Anton Pann nr. 10-16 dispune de o arhitectură modernă și de o funcționalitate bună, având curte interioară cu spații verzi, iar spațiile comerciale situate la parterul imobilelor sunt destinate unor activități menite să ridice confortul viitorilor clienți. Proiectul Anton Pann se află în apropierea numeroaselor școli și grădinițe și totodată este bine conectat prin mijloacele de transport în comun aflate în apropiere, precum și alte puncte de interes: Piaţa Mihai Viteazu. Proiectul dispunde de apartamente cu 1, 2 și 3 camere, locuri de parcare subterane, iar apartamente se vor preda la clientul final semifinisate şi spaţiile comune vor fi finisate modern”, se arată pe site-ul dezvoltatorului.
SDC Imobiliare are pe site-ul propriu, la secţiunea portofoliu, un lung şir de proiecte. Are blocuri construite sau în curs de edificare pe străzile Dunării, Alverna, Mircea Eliade, Venus, Iuliu Moldovan, Mureşului, G. Marinescu, Calea Turzii, Păstorului, Burebista, Constanța sau Bună Ziua. Și, la avântul pe care îl are, lista se va continua cu viteză.