Blocul de 27 de etaje, amânat. Probleme cu spațiile verzi

Autor  Tudor Știrbu   în       9 luni în urmã  

Specialiștii în urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj au amânat, în ședința de joi, 4 iulie, luarea unei decizii referitoare la proiectul propus pe o suprafață de aproape 6 hectare pe amplasamentul fabricii „Remarul 16 februarie”, strada Tudor Vladimirescu, nr. 2-4. Proiectul ar urma să fie discutat într-o ședință comună a urbaniștilor de la Consiliul Județean cu cei din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. Cel puțin asta s-a propus la nivel de județ; de regulă, Primăria declină astfel de invitații.

Proiectul presupune construcția în trei etape a unui ansamblu imobiliar care include, printre altele, un turn de 28 de metri înălțime, două turnuri cu o înălțime de cel mult 80 de metri și un turn de 100 de metri (cu 27 de etaje).

59.207, 80

de metri pătrați (adică aproape 6 hectare) reprezintă suprafața totală a amplasamentului pe care urmează să fie dezvoltat acest proiect.

Viitorul ansamblu propus în zona de vest a gării cuprinde locuințe colective, funcţiuni administrative, financiar-bancare, funcțiuni culturale: galerii, muzee, biblioteci, mediateci, centre culturale. Totodată, mai sunt propuse creșe, grădinițe, școli, funcțiuni sportive, funcţiuni de sănătate și de asistență socială.

Proiectantul Nicolae Borșa, din partea Arhimar Serv, a transmis în ședința CTATU că va păstra unele clădiri vechi, cu valoare de patrimoniu (cum ar fi cazangeria), clădiri care ar urma să fie reabilitate după toate standardele și redate circuitului alături de noile imobile.

Borșa a explicat că în spațiul cazangeriei va funcționa un spațiu cultural, în care se vor desfășura târguri, expoziții etc. plus o galerie muzeală dedicată memoriei locului, iar în hala forjă va exista o funcțiune de învățământ.

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, care a condus ședința de urbanism de joi, 4 iulie, a transmis că nu este deranjat de înălțimea imobilelor (sunt două turnuri de 80 de metri și unul de 100 – n.r.), nici de gradul de locuire (conform proiectului vor fi în jur de 500 – 600 de unități locative – n.r.), ci de suprafața mică a spațiului verde propusă pe planșa de reglementări. Arhitectul șef a făcut câteva calcule simple din care a reieșit că în viitorul ansamblu ar putea locui în jur de 600 de copii, care ar avea nevoie de locuri de joacă și de spații verzi.

Claudiu Salanță a propus să fie suprimate locurile de parcare de la sol, iar acestea să fie înlocuite de spații verzi. El a mai recomandat un culoar de mobilitate pe malul pârâului Nadăș (s-a ajuns la concluzia ca acest culoar să fie pe partea stângă a pârâului – n.r.).

Arhitectul șef al județului Cluj a propus, la final, să amâne luarea unei decizii în ședința CTATU de la CJ Cluj în privința acestui proiect.

„Aceste discuții trebuie să le avem într-o comisie comună cu cei de la municipiul Cluj-Napoca. Vom amâna pentru astăzi un vot. Din punctul meu de vedere nu este o problemă avizarea acestui proiect, ținând cont de corelarea cu observațiile făcute în timpul ședinței”, a transmis Claudiu Salanță. Trei membri ai comisiei au votat „pentru” amânarea proiectului, unul „împotrivă”.

Terenurile se află în proprietatea s.c. Remarul Business Center s.r.l. si  s.c. Remarul 16 Februarie s.a. și sunt situate în intravilan în zona industrială a municipiului Cluj-Napoca, str. Tudor Vladimirescu, nr. 2-4, jud. Cluj.

Potrivit documentației tehnice, regimul de înălțime al construcției existente protejate rămâne în unele locuri neschimbat, dar pot apărea inserții interioare de niveluri, astfel se va modifica de la P la P+M. Pentru clădirile noi se admit înălțimi de P+27 etaje. Astfel, în proiect apar două turnuri cu o înălțime de 80 de metri și un turn propus la o înălțime de 100 de metri!

Funcțiunile propuse vor fi cât mai diversificate, pentru a elimina pe cât posibil mobilitatea urbană.

  • funcțiuni culturale: galerii, muzee, biblioteci, mediateci, centre culturale; instituţii ce includ săli pentru spectacole, întruniri, congrese, conferinţe, săli polivalente etc;
  • funcţiuni administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare;
  • funcţiuni terţiare;
  • funcțiuni de învățământ și cercetare: creșe, grădinițe, școli;
  • funcţiuni de sănătate și asistență socială;
  • funcţiuni sportive;
  • locuințe colective.

Terenurile care fac obiectul acestei documentații au o suprafață totală de 59.207, 80 de metri pătrați (aproape 6 hectare – n.r.). Vorbim despre 14 parcele care sunt înscrise în CF după cum urmează:

1. C.F. Nr: 329040 S teren: 3.513 mp;
2. C.F. Nr: 255634 S teren: 3.425 mp;
3. C.F. Nr: 256653 S teren: 19.868 mp;
4. C.F. Nr: 256659 S teren: 5.358 mp;
5. C.F. Nr: 256734 S teren: 2.630 mp;
6. C.F. Nr: 279621 S teren: 9.756 mp;
7. C.F. Nr: 329039 S teren: 1.487 mp;
8. C.F. Nr: 329672 S teren: 2.885 mp;
9. C.F. Nr: 329678 S teren: 2.980 mp;
10. C.F. Nr: 329679 S teren: 1.604 mp;
11. C.F. Nr: 329673 S teren: 295 mp;
12. C.F. Nr: 279622 S teren: 1.219 mp;
13. C.F. Nr: 346824 S teren: 1.349 mp;
14. C.F. Nr: 350132 S teren: 2.812 mp.

Conform memoriului tehnic, în prezent, majoritatea parcelelor sunt ocupate de construcții industriale și edilitare având înălțimi variabile de P, P+1E, P+2E situate pe parcele separate.

Parametrii tehnici existenți pentru amplasamentul studiat

  • S teren = 59.208 mp;
  • S construită = 33.643 mp;
  • S desfașurată = 34382 mp
  • P.O.T.existent (Sc/teren)= 56.82%;
  • C.U.T.existent(Sd/teren) = 0.58 mp ADC / mp teren.

Descrierea amplasamentului

Parcela are o formă geometrică neregulată și beneficiază de o topografie plată.

Vecinătăți

  • pe latura dinspre est – strada Locomotivei;
  • pe latura dinspre nord – pârâul Nadăș;
  • pe latura vestică – proprietate privată SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA CLUJ;
  • pe latura sudică – Statul Român prin Ministerul Transporturilor și concesiunea s.c. CNCF CFR s.a.;

În documentația tehnică se arată că cea mai impozantă clădire este Cazangeria (foto jos), care de-a lungul timpului a devenit emblema atelierelor. Imensa hală a fost ridicată în perioada interbelică (a fost refăcută după cel de-Al Doilea Război Mondial, în anul 1945). De-a lungul timpului, a fost extinsă prin mai multe anexe parazitare ce alterează într-un mod deranjant imaginea de ansamblu, se mai arată în documentația tehnică.

1.521

de locuri de parcare sunt propuse în acest proiect, cele mai multe la subsol.

Dată fiind dimensiunea investiției, proiectul urmează să fie realizat în 3 etape, pentru posibilitatea finanțării acestuia de către beneficiar si gestionarea traficului auto.

1. Prima etapă în zona nord-vestică cu realizarea podului peste Nadăș prin reabilitarea Halei Forja (funcțiunea de învățământ- E6) și două clădiri noi: un turn cu o înălțime maximă de 100 de metri, având funcțiunea de locuire și servicii (L1) și adiacent halelor de locomotive o clădire aliniată la cornișa existentă cu funcțiuni mixte: comerț si servicii (L3);
2. Etapa a doua: reabilitarea Cazangeriei, construirea turnului de pe latura nordică cu înălțimea maximă de 80 de metri (L2) și a clădirii L7 SI L5 cu înălțimea maximă de 28 de metri;
3. Etapa a treia: reabilitarea halelor „Atelierele de locomotive (E4)” și noi clădiri cu funcțiuni mixte (L4) cu înălțimea maximă de 80 de metri.

Beneficiara investiției este societatea Remarul s.a. Proiectul a fost realizat de către biroul de arhitectură Arhimar.

Foto & randări: Arhimar

Despre acest subiect:

GALERIE FOTO. 27 de etaje. Un ansamblu cu două turnuri de 80 de metri înălțime și unul de 100 urmează să fie dezvoltat pe o veche platformă industrială. Proiect în trei etape ajuns pe masa urbaniștilor

 

 

,

 

About