Blocul căruia i-au crescut două etaje. De ce am zis “zero opoziție” 

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1370 Vizualizări.  

Am scris pe Facebook că luni, în ședința de Consiliu local, proiectul prin care dezvoltatorului imobiliar Chimu Căpușan i-au crescut miraculos blocurile cu două etaje, de la șapte la nouă, a trecut cu “zero opoziție”. Și mi s-a răspuns că nu e așa, că USR a votat “împotrivă”. Da, așa a votat. Acum vă explic ce m-a făcut să scriu “zero opoziție”. 

Să stabilim din start că mă refer, în pledoaria mea, la urbanism, temă unde îmi asum când spun că USR nu excelează. La alte capitole se descurcă mult mai bine.

Urmăresc de niște ani ședințele de Consiliu local de la Cluj-Napoca. Am văzut-o în dezbaterile legate de urbanism pe Steluța Cătăniciu, de la PNL, luându-se de gât cu Apostu, de la PDL. Controversată doamna, dar aprigă. A urmat o altă “amazoană”, Claudia Anastase, de la PSD; era capabilă să blocheze de una singură un proiect, cu toată armata silențioasă și disciplinată a primarului Emil Boc. Nu ceda niciun milimetru când știa că are dreptate și îl așeza pe primar în defensivă. Ocazional, apoi, s-au mai auzit vocile lui Gabriel Oniga sau Dan Morar, ambii PSD; uneori reușeau și ei să îi strice “feng-shui”-ul lui Boc. Arma oamenilor din opoziție nu erau voturile, care erau puține, ci argumentele, faptul că pricepeau urbanism. Exista tensiune, chiar dacă, de cele mai multe ori, blocurile cu scandal tot treceau în cele din urmă. Dar mai aveam ce scrie noi, jurnaliștii, pentru cei interesați cu adevărat de ceea ce se întâmplă în oraș.

Acum să revenim la ședința de luni. La punctul 25, Dinu Ionescu, de la USR, a avut o declarație politică prin care a subliniat că partidul va vota împotriva dezvoltărilor din zona bulevardul Muncii, până când nu va exista un proiect de centură de nord. Emil Boc i-a răspuns că nu sunt bani, că ar fi un studiu preliminar la Ministerul Transporturilor de care nu a auzit nimeni. S-a ajuns la punctul 34, cel cu ansamblul lui Căpușan. Vă invit să vă uitați la ședință, pe YouTube. Viceprimarul Tarcea, președintele de sedință, e nedumerit că nu există nicio luare de cuvânt. Se observă că are o ezitare, apoi supune proiectul la vot. A fost ca un pugilist care se așteaptă să ia niște pumni, dar adversarul nici nu se prezintă în ring. Patru voturi împotrivă, 21 pentru. Next!

Ar fi putut PSD, ar fi putut USR să facă mai mult? Categoric. Existau înregistrări, articole pe Media9, nu trebuia decât puțin efort de documentare. Putea fi pus Emil Boc față în față cu declarația aceasta? “Limita generală în Cluj este de P+6, vă dăm șapte, sunt suficiente. Clujul nu este un oraș pentru profit, ci pentru oameni. Nu cred că trebuie să avem mastodonți de beton”. Putea. Măcar ar fi avut ocazia să dea vina pe arhitectul șef, ca să fie mai distractiv.

Faptul că s-a votat “împotrivă” și proiectul a trecut lin este din punctul meu de vedere o înfrângere pentru clujeni. Și un efort al opoziției de zero virgulă ceva. Rotunjit: zero.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.