Bloc la oraș vs casă la țară. Arhitect: „Speranța de viață în mediul rural este mai mare decât în mediul urban”
Arhitectul Horațiu Răcășan, specialist al arhitecturii rurale, a fost invitatul săptămânii la Real Estate Agenda, emisiune produsă de Napoca Live, în colaborare cu Media9.
Răcășan a vorbit despre avantajele locuirii la sat; dinainte de pandemie, dar mai ales în timpul ei, s-a observat o dorință tot mai mare a clujenilor de a renunța la locuirea în bloc. Cei care au avut suficienți bani și destul curaj, au ales să stea la casă, în interiorul sau în exteriorul municipiului. “Am văzut câteva primării concurente în a-și atrage cetățeni”, a spus Horațiu Răcășan.
Arhitectul a subliniat care sunt condițiile anului 2022 la țară: “În mediul rural sunt condiții, confort, facilități, ca la oraș. Speranța de viață în mediul rural este mai mare decât în mediul urban pentru simplul motiv că nu stai în mediu poluat. Există statistică pe subiectul acesta. Nu e vorba doar despre prafuri și plumb, ci și de stres, care este mult mai mic în mediul rural”.
Ultimele rapoarte ale INS – Institutul național de statistică arată însă pe dos, că viața ar fi mai îndelungată la oraș.
Pe de altă parte, există cetățeni care îi critică, pe Facebook, pe locuitorii din localitățile limitrofe, pe principiul “te-ai mutat la țară, stai acolo, nu veni să aglomerezi orașul”. Horațiu Răcășan a comentat acest lucru.
“Încă în anumite zone ale țării există percepții de anii ’80. «Am plecat de acolo (de la țară n.r.), dacă mă întorc înseamnă că nu am reușit în viață». E baba Cloanța la țară, purici, păduchi, animale. Acei oameni nu știu despre ce vorbesc. E un fel de bucureștenism, care se traduce la noi în clujenism de prost gust. Sunt oameni are «s-au ajuns», poate, mental, nu și material și care au abordări care îi definesc ca oameni”, a menționat Răcășan.
Specialistul a vorbit și despre posibilitatea construirii unor case ecologice și/sau pasive. Acesta a spus că o locuință construită cu materiale locale ajunge să coste cu 20-25% mai mult decât una cu materiale cumpărate din magazinele de bricolaj. Pe de altă parte, o casă pasivă (care nu se ridică neapărat cu materiale ecologice) are un preț de două, chiar trei ori mai mare decât una racordată la furnizorii de utilități.
Ce mai spune interesant Răcășan? Că jumătate dintre cetățenii de la oraș vor să își construiască la țară case „de oraș”, dar că apoi este arta arhitectului de a le explica avantajele integrării în specificul locului.
Emisiunea Real Estate Agenda este produsă de Napoca Live, în colaborare cu Media9.