Bloc nou în Bună Ziua. Contestatarii au filmat cu drona ca să arate că autorizația este expirată

Autor  admin   în       6 years în urmã     3512 Vizualizări.  

În cartierul Bună Ziua au pornit lucrările la încă un bloc, care ar urma să aibă zece etaje; de fapt, opt întregi și două retrase. Numai că acesta pare să fie construit în mod cu totul ilegal, din cel puțin două puncte de vedere, pe care le vom detalia. Este corpul al doilea al proiectului de patru clădiri al dezvoltatorului Gad Real Estate SRL. Primul corp din proiect este finalizat și locuit. Acționarul societății este Phelma Investments Limited, din Cipru, ce are ca administrator firma Adama Management, reprezentată legal de Dvir Cohen Hoshen  (cetăţean german de origine israeliană), Isaac Cohen Hoshen (cetăţean israelian, tatăl lui Dvir), David Jay Flusberg (cetăţean american), Ilan Curtz (cetăţean român). Administratorul societății Gad Real Estate este un bolivian, Rojas Habetswallner Christian Franz. Familia Cohen Hoshen este foarte puternică dezvoltare imobiliară, peste tot în Europa și Statele Unite.

 

Între timp, însă, Gad Real Estate a vândut o parte din proiect către SDC Imobiliare, o societate de dezvoltare imobiliară cu foarte multe construcții în portofoliu. Vă dăm ca exemplu blocurile de pe fosta platformă Prodvinalco, de pe strada Fabricii, pe fostul amplasament al autogării Sens Vest, de pe strada Ploiești 11, umăr la umăr cu clădirea lui Alin Tișe etc. ”Este un parteneriat semnat cu Gad Real Estate. Ei au păstrat un procent din proiect”, au declarat sursele noastre.

Autorizație expirată

 

Imobilul a fost autorizat în 21 iunie 2016, iar pe aviz scrie așa: ”TERMENUL DE VALABILITATE A AUTORIZAŢIEI: 12 LUNI de la data emiterii, interval de timp în care trebuie începute lucrările de execuţie autorizate”. Așadar, ar fi trebuit să pornească șantierul până în iunie 2017. Societatea Terastar SRL, care îi cuprinde pe acționarii vecinilor de la Grand Hotel Italia, a dat în judecată constructorul; a pierdut în primă fază, iar acum este la recurs. Avocatul Terastar, Daniel Godorogea, a chemat un executor judecătoresc și o societate care să filmeze șantierul cu o dronă. ”Lucrările la noul bloc au început de curând, însă acestea sunt neautorizate. Potrivit legii 50/1991, dacă proiectul nu începe în decurs de 12 luni de la autorizare, își pierde valabilitate. Autorizația a expirat de peste un an, mult peste un an. Pentru că știam că se vor găsi persoane care să susțină că lucrările au început la timp, am chemat în luna august 2018 un executor judecătoresc, care să constate că nu s-a început proiectul, de asemenea o societate care să filmeze cu o dronă. Această dronă a ”periat” efectiv zona, a filmat și de aproape, și de departe, pentru a se vedea că nu existat niciun semn de începere a lucrărilor”, a declarat Godorogea, pentru ZIUA de CLUJ.

 

Pe de altă parte, mesajul dinspre SDC Imobiliare este că lucrările s-au început la timp. ”Drona poate era defectă sau nu filma ce trebuie. Lucrările au început la timp, apoi au stagnat o perioadă, cât timp au durat negocierile dintre Gad Real Estate și SDC. Să știți să partea de poliți forați nici nu se vede, ei sunt introduși adânc în pământ, pentru stabilizarea terenului”, a spus un reprezentant al companiei.

Traficul bate în roșu

 

Proiectul dintre Lidl și Grand Hotel Italia a fost contestat și de locuitorii străzii Trifoiului, care au angrenat și Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului. A existat un proces pierdut de vecini împotriva antreprenorului și a Primăriei. Ciudat, putem spune, întrucât din punct de vedere al traficului proiectul a pornit la drum pe premise false. În planul urbanistic de detaliu, avizat pe vremea primarului infractor Sorin Apostu, se arăta că strada Bună Ziua are patru benzi. Și știm toți că nu are. De abia acum municipalitatea intenționează să o lărgească, prin realizarea de exproprieri. Dar tot nu va ajunge la patru benzi, întrucât – în urma unei dezbateri publice – locuitorii din zonă au cerut ca artera să aibă trei benzi, trotuare și o pistă generoasă de biciclete. Pe de altă parte, primarul Emil Boc recunoaște, de câte ori este întrebat, că pe strada Bună Ziua este ”cod roșu”. Gradul de încărcare a arterei, avansat de primar, este de 98%, la orele de vârf.

 

Societatea Terastar SRL, care continuă procesul cu Gad Real Estate, arată că și aici sunt probleme. ”Noi am contestat faptul că studiul de trafic este realizat de Universitatea Tehnică, partenerul Primăriei în mai multe documentații. Considerăm că universitatea nu este imparțială, iar legea cere ca expertul care face astfel de studii să fie complet imparțial. Noi credem că gradul de încărcare nu este, de fapt, 98%, ci trece de 100%”, a declarat Daniel Godorogea.

 

Terastar SRL are aceeași distribuție a acționariatului ca Grand Hotel SRL, societatea care operează Grand Hotel Italia. Este vorba despre familia Batani (66%), Luciana Perugini și Simion Prunean. Terastar avea propriul proiect pe terenul unde se construiește Grand Hill Residence, care însă prevedea dotări complementare cu hotelul.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.