Bișnițarii de bilete CTP. Vând la jumătate de preț tichetele pentru transportul în comun în Cluj

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     4769 Vizualizări.  

Românii au fost mai tot timpul inventivi. Ori descurcăreți. Pe vremea lui Ceaușescu, când magazinele erau goale, românii se învârteau cumva și făceau rost de o rudă de salam, un pui, o pungă de cafea, un spray ori un săpun de firmă etc. Cum ziceam, se descurcau. 

Clujenii au și ei descurcăreții lor. Chiar dacă au trecut peste 30 de ani de la căderea comunismului, sunt mulți care apelează încă la metodele de atunci. Sau inventează altele noi în funcție de conjunctură. Unii pentru a supraviețui, alții pentru a-și mai rotunji veniturile.

E și situația pe care v-o prezentăm mai jos. 

Primăria Cluj-Napoca a amplasat, în iulie 2022, în piața agroalimentară Zorilor și mai apoi în Piața Flora din Mănăștur două containere pentru colectarea deșeurilor provenite din ambalaje de băuturi – sticlă, plastic, aluminiu/metal. În schimbul a 15 ambalaje reciclate, clujenii obțin un bilet gratuit cu două călătorii pentru transportul public urban.

Inițiativă mai mult decât lăudabilă. Bravo, Primăria Cluj-Napoca! 

În perioada asta, niște „întreprinzători” și-au dat seama că inițiativa administrației locale le-ar putea aduce și lor niște câștiguri. Dacă până anul trecut, erau interesați spre zero de colectarea selectivă, au devenit „mari iubitori de natură”. Aproape zilnic se prezintă la centrul de colectare de lângă Piața Flora cu saci uriași de pet-uri din plastic, metal ori sticlă. Din acest motiv se formează cozi agasante pe toată durata zilei. Sunt puține momente în timpul zilei când nu sunt formate cozi în fața containerului.

Vă veți întreba: și ce e rău în asta? Doar contribuie la crearea unui mediu mai puțin poluant. Asta așa e, doar că…

Printre cei care stau la rând se discută, câteodată cu mult patos, că acești mici „întreprinzători” nu sunt atât de interesați de mediu și de colectare selectivă, ci mai degrabă de … afacere. Explică un clujean, care a stat de vorbă cu Media9.

DECLARAȚIE

„Vin cu saci imenși de pet-uri pe care le adună de prin parcuri, de la restaurante sau din alte localuri. Au sute de pet-uri și suntem nevoiți să stăm după ei la rând câteodată și 15-20 de minute. Apoi se duc cu voucherele în stația CTP și le schimbă pe bilete. După care le vând. Dacă un bilet cu două călătorii costă la casele CTP 6 lei, ei le vând cu 3 lei, 3 lei și 50 de bani”.

Levente S., un clujean nemulțumit 

Reporterul Media9 s-a interesat, vineri, la casa de bilete a CTP de pe Calea Mănăștur (aflată lângă Piața Flora) care a fost numărul maxim de bilete date în schimbul voucherelor.

„100 am dat o dată”, a spus, fără să clipească, doamna de pe tura de zi. Un calcul simplu arată că pentru a intra în posesia celor 100 de bilete trebuie să te prezinți la centrul de colectare cu 1.500 de recipiente. Sunt puține? N-ar încăpea, probabil, într-un apartament.

 

Frustrarea clujeanului pare îndreptățită. Ce faci cu 100 de bilete CTP? Ba unii au spus că au auzit că cineva a adus pet-uri de 200 de bilete. Și-apoi le-ar fi vândut.

De altfel, un anunț de acest fel a circulat la începutul acestui an pe grupul „Mămici din Cluj-Napoca”. O clujeancă a postat un anunț cu vânzare de bilete pe mijloacele de transport în comun, iar doritorii n-au întârziat să apară. Ea vindea bilete la prețul de 3,5 lei, cu predare personală în Florești sau Mănăștur, în condițiile în care, se știe, un bilet CTP cu două călătorii costă 6 lei.

E ilegal ce fac acești „întreprinzători”? Nu. Pare mai degrabă o „românească”, acea afacere situată la limită legal-ilegal.

Concluzii după acest articol:

  1. Chiar dacă pare imoral ce fac acești oameni (vânzând biletele luate pe vouchere), există și o parte bună a lucrurilor: mai puține pet-uri din plastic, metal ori sticlă prin parcuri, pubele, pe malurile Someșului și, în general, în mediu.
  2. Partea negativă: contribuabilul clujean este afectat la buzunar. Biletele respective sunt subvenționate de primărie, dar sunt plătite din taxele și impozitele clujenilor. Doar primele trei luni au fost plătite de o companie privată (Terapia Cluj); de 5 luni, programul este subvenționat de Primăria Cluj-Napoca.

780.000

de lei este contravaloarea biletelor de transport în comun eliberate în schimbul voucherelor.

Primarul Emil Boc a anunțat, sâmbăta trecută, că au fost emise 260.000 de călătorii gratuite cu transportul în comun și 2.575.507 de ambalaje au fost colectate selectiv în 8 luni de aplicare a programului „Automate cu recompensă pentru colectarea deșeurilor provenite din ambalaje “.

260.000 de călătorii gratuite înseamnă 130.000 de bilete CTP. Adică 780.000 de lei.

Sursa foto: Media9/Toate imaginile din acest text au un caracter ilustrativ

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.