Bărcile cu motor încă nu pleacă din apa pe care o beau clujenii. “În alte țări există un regim extrem de sever”
“După cunoștințele noastre, toate sursele de apă din UE au un regim extrem de sever”, spune Lucian Croitoru, director în cadrul Companiei de Apă Someș. Reacția sa vine după ce lacul Tarnița continuă să fie considerat navigabil. Fostul prefect Aurel Cherecheș și deputatul Adrian Dohotaru au solicitat Ministerului Transporturilor modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 655/2008 în care sunt stipulate căile navigabile interioare a României. Din anexa urmau să fie eliminate lacurile clujene Fântânele și Tarnița, dar deocamdată acest lucru nu s-a întâmplat. Circuitul de avizare a început în noiembrie și încă nu pare să se fi încheiat. Începe un nou sezon de agrement pe lacul din care beau apă clujenii.
“Clar, pe toată sursa de apă protejată, motoarele termice sunt interzise, iar activitățile umane sunt controlate. În cazul în care nu există sisteme publice de canalizare, se solicită stații de epurare avansată. Noi am văzut în presă că, la Tarnița, sunt mulți construcții care nu au stații de epurare”, a explicat Lucian Croitoru, la Realitatea FM.
Inițial, Compania de Apă a căutat să prevină poluarea. “În 2003, când am lansat programul ISPA, am avut un plan de prevenire a poluării și au existat mai multe domenii de acțiune. Am identificat inclusiv joagărele ilegale, pentru că rumegușul ajungea în pârâuri, iar apoi în lacul Tarnița, iar rumegușul conține tanin. Am adus firme care să ridice gratuit rumegușul. Am instalat și zone de depozitare selectivă a deșeurilor”, a povestit Lucian Croitoru. Acesta admite că, în prezent, taninul este prezent în lac, dar în cantități mici. Croitoru crede că toate instituțiile, locale și județene, ar trebui să își dea mâna la Tarnița pentru a verifica activitatea turistică, imobilele și, desigur, ambarcațiunile de pe lac.
Lacurile au devenit navigabile, în ciuda măsurilor luate de Compania de Apă Someș, la inițiativa fostului președinte al Consiliului Județean Marius Nicoară.
DECLARAȚIE
„Am dori să avem o sursă de apă brută care să nu aibă niciun potențial de poluare, nici turistic, nici urbanistic”
Lucian Croitoru, director în cadrul Companiei de Apă Someș