Banii aduc sănătate. Spitalele pot depune cereri de finanțare la Primărie

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     3043 Vizualizări.  

Primăria a anunțat spitalele clujene că pot începe depunerea de cereri de finanțări nerambursabile de la bugetul local, pe anul 2019. Nu s-a anunțat încă suma totală pe care unitățile medicale ar urma să o împartă. Banii pot merge spre toate spitalele din municipiu care depun proiecte, însă nu și spre Spitalul Clinic Municipal (Clujana), aflat în subordinea Primăriei și care are un regim special.

Perioada de depunere a cererilor de sprijin financiar este de 30 de zile, din 19 martie până în 17 aprilie 2019. Prin HCL nr. 44 din 6 februarie 2019, s-a prevăzut posibilitatea trimiterii online a cererilor de finanțare. Până acum, acestea trebuiau depuse fizic la registratura municipalității. 

8,9

milioane de lei a fost suma totală alocată de Primărie spitalelor din Cluj-Napoca, în 2018. Au fost două apeluri făcute anul trecut, unul primăvara, când s-au dat 6,7 milioane de lei, altul toamna, cu 2,2 milioane oferiți pentru sănătate.

În 2018, cei mai mulți bani s-au dus către Spitalul Clinic Județean de Urgență, 2,7 milioane de lei în primăvară, pentru reabilitare unor clădiri, și 650.000 de lei în toamnă, pentru un aparat de radiologie necesar în sălile de operație. Institutul Oncologic “Prof. Dr. I. Chiricuță” a primit 680.000 de lei, în două tranșe, iar Institutul Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Niculae Stăncioiu” a găsit în conturi 652.000 de lei. Aflat în suferință din punct de vedere financiar după “dezastrul Lucan”, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal a fost ajutat cu 657.000 de lei anul trecut.

În ultimii 6 ani, Primăria Cluj-Napoca a majorat cu peste 5 milioane de lei alocările financiare pentru spitalele care nu se afla în subordinea instituției, de la 3,2 milioane de lei, în anul 2012, la 8,9 milioane de lei, în 2018.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.