Bani de la Guvern: o jumătate de miliard de lei pentru trenul metropolitan de la Cluj

Guvernul a adoptat, în ședința de luni, mai multe acte normative, iar printre acestea se numără și suplimentarea cu 5,5 miliarde de lei a unor lucrări de infrastructură rutieră și feroviară din România. Din această sumă, 10% – adică 500 de milioane de lei – au fost alocați trenului metropolitan Gârbău – Baciu – Cluj – Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonțida.
Actul normativ adoptat în ședința Executivului
„Ministerul Transporturilor primește suplimentar aproape 5,5 miliarde lei pentru a continua cofinanțarea proiectelor de infrastructură finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență. Bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii ajunge la un nivel record de 35,5 miliarde lei, cu 50% mai mare decât bugetul aferent anului 2023.
Principalele obiective de investiții distincte pentru care s-au efectuat plăți în semestrul I al anului 2024 sunt Autostrada Sibiu – Pitești – 1,1 miliarde lei, Autostrada Ploiești – Buzău – 0,76 miliarde lei, Autostrada Buzău – Focșani – 0,72 miliarde lei, Autostrada de Centură București – 0,62 miliarde lei, Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov-Simeria – 0,54 miliarde lei, Tren metropolitan Gârbău – Cluj-Napoca-Apahida-Jucu-Bontida – 0,50 miliarde lei”, se arată în informațiile transmise presei de către Guvernul condus de Marcel Ciolacu.
Proiectul „Tren Metropolitan Gârbău-Cluj-Napoca-Baciu-Apahida-Jucu-Bonțida,” parte dintr-un sistem de transport metropolitan rapid, a intrat într-o nouă etapă importantă, cea a obținerii acordului de mediu.
Media9 a scris despre asta, iar articolul poate fi citit mai jos:
Trenul metropolitan. Proiectul a fost depus pentru obținerea acordului de mediu
48,8
kilometri este lungimea liniei feroviare
Proiectul propune realizarea unei linii feroviare de 48,8 km, cu 23 de stații, dintre care opt sunt situate în Cluj-Napoca, trei în Apahida, iar restul în localități precum Bonțida, Jucu și Gârbău. Pentru facilitarea accesului, va fi amenajată și infrastructura de parcare la opt stații, inclusiv în Gârbău și Bonțida, sub conceptul „lași mașina, iei trenul”.
172
milioane de euro este valoarea estimativă a proiectului „tren metropolitan” la Cluj
Etapa de emitere a acordului de mediu reprezintă un pas critic în realizarea proiectului, deoarece presupune evaluarea impactului asupra mediului și stabilirea măsurilor necesare pentru reducerea riscurilor asociate cu dezvoltarea infrastructurii feroviare. Stațiile proiectate sunt atât modernizate, cât și complet noi, incluzând Cluj-Napoca – Piața 1 Mai, Gara Cluj-Napoca și Cluj-Napoca, Aeroport. Acestea vor contribui la reducerea traficului rutier din oraș și zonele limitrofe, oferind locuitorilor un mijloc de transport eficient și ecologic.
Valoarea estimativă a acestui proiect este de 858,6 milioane de lei (aproximativ 172 milioane de euro), fără TVA, iar odată finalizat, acesta va putea deservi peste 17.000 de locuitori, reducând timpul de acces la Cluj-Napoca la sub 30 de minute.