Banca Transilvania raportează un profit record de 3,9 miliarde lei în primele nouă luni din 2024, în creștere cu 70%

Autor  Ionel Lespuc   în       2 saptãmâni în urmã     354 Vizualizări.  

Banca Transilvania (TLV), cea mai mare bancă din România, a anunțat rezultate financiare impresionante pentru primele nouă luni ale anului 2024, raportând un profit net consolidat de 3,9 miliarde lei, cu 70% mai mare comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Veniturile operaționale ale băncii au atins 7,22 miliarde lei, o creștere de 29% față de anul anterior, impulsionată de intensificarea activității de creditare și de câștiguri din achiziții.

Activitatea Băncii Transilvania a crescut semnificativ în această perioadă, reflectată de o creștere de 30,7% a numărului de operațiuni procesate. Numărul clienților activi a ajuns la 4,4 milioane, ceea ce demonstrează o creștere continuă a bazei de clienți.

La finalul trimestrului trei din 2024, banca a raportat un profit net consolidat de 1,76 miliarde lei, față de 709 milioane lei în aceeași perioadă a anului precedent. Veniturile au crescut de la 1,95 miliarde lei la 2,65 miliarde lei. Activele băncii, cu acționariat majoritar românesc, au ajuns la 199,7 miliarde lei la 30 septembrie 2024, față de 169 miliarde lei cu un an înainte, potrivit rezultatelor publicate după închiderea ședinței de tranzacționare la Bursa de Valori București.

Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania, a declarat că banca continuă să crească pe toate segmentele de activitate, atât în numărul de clienți, cât și în volumul tranzacțiilor. „Am intrat în linie dreaptă cu integrarea OTP Bank România, implementată în timp record. Suntem un grup financiar integrat, ceea ce ne oferă eficiență și sinergii unice în sistemul financiar din România. Continuăm strategia de creștere, în beneficiul clienților și al acționarilor, deoarece România are nevoie de bănci mari pentru a finanța economia,” a spus Tetik.

La nivel individual, profitul net al băncii a fost de 2,7 miliarde lei, comparativ cu 1,85 miliarde lei anul trecut. Banca Transilvania are o capitalizare de 26 miliarde lei, după o apreciere de 34% a prețului acțiunilor de la începutul anului, în timp ce indicele BET a crescut cu 13%. Din acționariatul băncii fac parte cele șapte fonduri de pensii private Pilon II, care dețin aproximativ 26% din acțiuni, fiind cei mai mari acționari.

Rezultatele financiare, pe scurt:

•Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a fost de 3,9 miliarde lei, din care 2,7 miliarde lei au fost realizate de bancă.

•Subsidiarele și participațiile de capital au contribuit cu peste 391 milioane lei la profitul Grupului BT, iar câștigul din achiziții a adus 807,4 milioane lei.

•Activele Grupului BT au ajuns la 199,7 miliarde lei (+18,1% față de decembrie 2023), iar creditele nete și creanțele din leasing la 94,2 miliarde lei (+24,6% față de decembrie 2023).

•Veniturile operaționale au crescut la 7,2 miliarde lei (+28,4% anual), reflectând atât creșterea organică, cât și achizițiile.

•Cheltuielile operaționale au crescut la 3,4 miliarde lei (+34% anual), influențate de contextul macroeconomic și de expansiunea Grupului BT.

Cu aceste rezultate, Banca Transilvania își consolidează poziția de lider pe piața bancară din România, continuând să joace un rol esențial în susținerea economiei prin finanțarea afacerilor și a clienților persoane fizice.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.