Banca Mondială confirmă: e nevoie de un aeroport nou, la Cluj

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã  

Necesitatea construirii unui nou aeroport, în județul Cluj, a reieșit anul trecut în cadrul unei dezbateri privind transportul, organizată cu ocazia strângerii de opinii și informații pentru Planul de Amenajare a Teritoriului Județean (PATJ). Astăzi, Marius Cristea, expert al Băncii Mondiale, a prezentat studiile de fundamentare ale PATJ și a confirmat că planul are în vedere o posibilitatea construirii unui aeroport nou.

“S-a scris în presă în ultima vreme despre zgomotul produs de avioane, care aterizează pe deasupra Clujului. Asta va deveni o problemă tot mai mare în viitor. Anul acesta, numărul de pasageri va ajunge la trei milioane, iar prognozele noastre arată că va crește în curând la peste cinci milioane. Motivele sunt faptul că mobilitatea crește, orașul crește, sectorul de business crește. Am făcut o analiză și a reieșit că este o variantă construirea unui nou aeroport, cel puțin pentru componenta cargo. Ideal ar fi ca acesta să fie poziționat în zona cu cel mai mare potențial logistic, Turda, Câmpia Turzii, Luna. Este nevoie și de o conexiune de transport cu aeroportul, care este unul de deservire regională. Mai sunt și alte aeroporturi, Oradea, Baia Mare, Satu Mare, care nu și-au demonstrat încă eficiența”, a spus Cristea.

Reprezentantul Băncii Mondiale a subliniat și că infrastructura actualului aeroport a rămas în urma traficului actual.

Planul de Amenajare a Teritoriului Județean va fi realizat de Consiliul Județean cu sprijinul Băncii Mondiale și este un masterplan al județului. În baza acestui document strategic, Clujul va putea solicita fonduri europene pentru dezvoltare. Varianta finală a PATJ urmează să fie finalizată cel mai probabil anul acesta și va trebui aprobată în Consiliul Județean.

Precedentul plan de amenajare a teritoriului funcționează din 1998, dar realitățile s-au schimbat semnificativ în ultimii 21 de ani. Consiliul Județean a semnat în luna mai contractul de asistență tehnică cu Banca Mondială. Documentul va integra toate planurile urbanistice generale ale localităților urbane și rurale.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.