Bălcescu, primul dintr-o serie de zece concursuri. Se anunță un proces de consultare cu elevii, părinții și profesorii liceului

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1444 Vizualizări.  

Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei și, în același timp, șeful CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică, a anunțat astăzi că concursul de soluții pentru modernizarea Liceului „Nicolae Bălcescu” este primul dintr-o serie de zece, care vizează modernizarea unor instituții de învățământ clujene.
„Proiectul de modernizare a liceului Nicolae Bălcescu face parte dintr-un program amplu de investiții în educație, prevăzut în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030. Ne propunem să lansăm 10 concursuri de soluții pentru modernizarea unor școli și licee din oraș, care să aibă ca rezultat o nouă viziune asupra modului în care se investește în infrastructura educațională. În urma acestui concurs vom moderniza și străzile adiacente după conceptul de walkable city și un tronson al Canalului Morii (str. Argeș). După finalizarea concursului, împreună cu echipa de proiectare declarată câștigătoare de către juriu, sub egida CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică, vom demara și un proces de consultare cu elevii, părinții și profesorii liceului, dar și cu publicul interesat, pentru a gândi împreună cum va arăta școala viitorului. Ne propunem să obținem finanțare din fonduri europene nerambursabile pentru aceste proiecte de modernizare a infrastructurii educaționale din oraș, iar cu ajutorul acestui concurs ne pregătim pentru noile programe de finanțare”, a transmis Cîmpean.

În 8 noiembrie aflăm cum va arăta strada Argeș și Canalul Morii, dar și liceul Bălcescu

Proiectul are în vedere modernizarea străzii Argeș, inclusiv cu descoperirea Canalului Morii până la Piața Mihai Viteazu. Toate magazinele și chioșcurile de pe plăcile care acoperă acum pârâul vor fi desființate. Strada Bălcescu și un tronson al străzii Constanța sunt de asemenea parte din proiect, cu scopul de a se asigura accesibilitatea pentru liceu și de a exista o logică în realizarea transportului școlar. Canalul Morii va fi descoperit și în zona străzii George Barițiu, odată cu lucrările de modernizare a parcului IL Caragiale.

Tema de concurs are în vedere faptul că imobilul principal al liceului “Bălcescu”, cel de pe strada Constanța, este monument istoric. Acesta nu va putea fi mansardat, însă spațiul de care dispune școala este mult mai generos, iar în curte mai există două clădiri pentru cursuri și o mică sală de sport. Arhitecții vor trebui să identifice spațiile care se pot regândi, extinde, reamenaja, moderniza, astfel încât să fie folosite mult mai judicios și să facă experiența elevilor cât mai plăcută în propria școală. Clasele vor fi moderne, dotate cu table inteligente și sisteme de iluminat eficient.

În proiect a fost inclusăsala de gimnastică și scrimă de pe strada Argeș; aceasta nu este în administrarea municipalității, deocamdată, ci a Direcției de Sport Județene. În schimb, în concursul de soluții nu se găsește hotelul Cristian, clădirea odioasă lipită de hala agro-alimentară.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.