Baie în lac, plimbări cu caiacul, alergare și biciclete. Ce propune viitoarea zonă de relaxare a Clujului
Un consorțiu de firme – Metapolis Architects S.P.R.L., în asociere cu S.C. Studio de peisaj Ana Horhat S.R.L. și S.C. Atelier Mass S.R.L. – a câștigat concursul de soluții pentru Parcul Est, un spațiu verde 45,5 hectare. Dincolo de planșe, Media9 vă invită să aflați exact cum urmează să se intervină și cui se adresează noul parc.
Parcul Est începe chiar de la intrarea în parcarea Iulius Mall, din capătul lacului 1 din Gheorgheni, și se întinde de-a lungul pârâului Becaș până la Selgrosul din Someșeni.
“În loc să te urci în mașină și să mergi câțiva kilometri până dai de o zonă de relaxare în natură, vei putea să vii aici”, a spus Mircea Munteanu, de la Metapolis Architecs. Munteanu a detaliat proiectul premiat luni cu locul 1 și 6.288.360 lei, fără TVA.
“Principala atracție va fi diversitatea zonei naturale. Gândirea noastră a fost să păstrăm potențialul natural al zonei și chiar să îl mărim. Vrem să profităm de zona umedă – vom păstra lacurile existente, vom descoperi și altele. Acestea vor fi legate de canale care existau, dar trebuie decolmatate. Vor fi lacuri de filtrare, astfel încât apa să fie cât mai curată”, a spus Munteanu.
Potrivit arhitectului, lacurile curățate, decolmatate, vor avea plaje cu nisip, posibilitatea de a se face baie sau de a pluti cu caiace. “Nu ne dorim însă o prezență a publicului în masă, totul este pentru grupuri mai mici, discrete, așa încât să protejăm biodiversitatea”, a subliniat câștigătorul concursului de soluții. Bucureștiul are delta Văcărești, Clujul va avea Parcul Est: poftiți în bărci!
Parcul va fi bine conectat cu împrejurimile. Vor exista poduri peste pârâul Becaș, a fost gândită o rețea de alei, astfel încât cei care doresc să traverseze parcul dintre cartierul Între Lacuri spre Sopor sau dinspre Iulius Mall spre Selgros să o poată face. Aleile vor putea fi parcurse de alergători sau de bicicliști.
Va semăna cu Parcul Central? Nu, are alt profil. “Dorim ca zonele naturale să nu fie monotone, ci să existe diversitate. Pe parcurs să găsești, ca atunci când ieși în afara Clujului, o poiană, o pădurice, un pârâiaș”, a explicat Mircea Munteanu.
Proiectul își propune, de asemenea, să ofere cartierului Între Lacuri o nouă față către parc, mult mai prietenoasă pietonilor, de pe care se vor deschise perspective spectaculoase către parc. Practic, străduța din nordul cartierului ar urma să devină o esplanadă, cu acces exclusiv pietonal, cu puncte de belvedere și două poduri spre parc, dintre care unul va ascunde magistrala de gaz care traversează zona.
Au fost concepute și funcțiuni sportive. Vor exista terenuri interiore și exterioare. În continuarea bazei sportive Gheorgheni vor fi amenajate terenuri de sport, locuri de joacă, grădini, totul integrat în peisaj, cu mobilier urban din lemn. Se va construi și un pavilion pentru sport, care va putea fi utilizat pentru evenimente culturale și de recreere.