Baciu se leagă la centura metropolitană: “Tot traficul va fi redirijat”. Pe unde va trece noua bretea
Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat astăzi că va exista o bretea care să lege comuna Baciu de centura metropolitană Gilău – Apahida. “Am inclus pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local un punct care prevede cooptare și a comunei Baciu în proiectul centurii metropolitane. În urma eforturile comune depuse – eu, viceprimarii, direcțiile tehnice, ceilalți primari, ministerul, guvernul, prim-mimistru -am reușit să includem conectivitaea cu Baciu în proiectul centurii metropolitane. Dacă toate astrele merg în aceeași direcție așa cum sunt aliniate, nu vor mai intra din Baciu mașini în Cuj-Napoca, eventual doar cei care merg la serviciu, știu eu, în zona gării. Tot acest trafic care se descarcă de pe autostradă și vine în Cluj-Napoca dinspre Baciu va fi redirijat pe centura metropolitană. Pentru aceasta, e nevoie să fie cooptată și comuna Baciu în asociere, pentru că vor fi lucrări și pe teritoriul comunei și am discutat cu toți primarii, Gilău, Florești, Apahida să cooptăm și Baciu”, a afirmat Boc, la începutul ședinței de Consiliu Local de astăzi.
Inițial, centura metropolitană – care are 20 de noduri rutiere – nu avea nicio legătură stabilită cu comuna Baciu. Viceprimarul din Baciu, Cosmin Maier, spune că discuția se poartă încă de anul trecut. El a indicat și traseul noii bretele. „Am propus să avem și noi legătură cu centura metropolitană. S-a stabilit și traseul bretelei, care va pleca de la ieșirea din Baciu, pe unde este terenul de fotbal, trece peste composesorat și se va conecta cu centura pe teritoriul Floreștiului. Noi am stabilit culoarul de expropriere, vom preda terenul celor de la CNAIR și sper să ducă proiectul la bun sfârșit. Vom contribui financiar și la studiul de fezabilitate și urmează să ne recuperăm banii din fonduri europene”, a spus Maier.
Centura metropolitană de 38 de kilometri a Clujului – care pleacă pe planșe de dincolo de Gilău și ajunge până la Apahida – ar urma să aibă regim de autostradă. Aceasta va fi realizată din fonduri europene, din exercițiul financiar 2014-2020, și va trebui să fie terminată în 2023.