Baciu industrial, Floreștiul serviciilor, Gilăul turistic. Experții Băncii Mondiale au stabilit potențialul fiecărei localități din zona metropolitană + Ce propun pentru centrul comunelor

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2699 Vizualizări.  

Experții Băncii Mondiale au analizat cele mai importante localități din județul Cluj – orașele, dar și comunele din zona metropolitană a municipiului Cluj-Napoca. Au făcut o hartă cu rolul tuturor în dezvoltarea actuală și viitoare, pe care au prezentat-o în cadrul dezbaterii privind realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2021-2030.

Să vedem. Jucu știm că e pol industrial, la fel sunt tratate comunele Baciu și Apahida, iar Floreștiul este considerat un pol de servicii, în timp ce Chinteniul, care a făcut demersuri pentru construirea unui aquapark, este văzut ca un pol recreativ. Toate aceste localități se consideră că au potențial imobiliar. OK, știm că Floreștiul și-a depășit deja acest potențial, iar Baciu este sub asaltul dezvoltatorilor. Urmează extinderea spre Chinteni și Jucu, sunt de părere experții Băncii Mondiale.

“Floreștiul nu este o comună! Nu ai cum să tratezi Floreștiul ca o comună, la cei 60.000 de locuitori pe care îi are. Există deja o propunere pentru schimbarea statutului său, noi sperăm să fie implementată”, a spus Marcel Heroiu.

O poziție favorizată o are Gilăul, despre care se opinează că se va dezvolta spre turism. Deocamdată, infrastructura de turism nu este suficient de solidă în comuna pe unde trece autostrada.

 

„Paradoxul este că Gilău, Petreștii de Jos, Apahida au mai multe oportunități decât locuitori din Suceava, Piatra Neamț, Drobeta Turnu Seeverin. Au acces la educație de primă clasă, la locuri de muncă bine plătite, la unul dintre cele mai performante sisteme de sănătate din țară, la evenimente sportive și culturale. Și asta pentru că sunt foarte aproape de Cluj-Napoca. Pe de altă parte, au carențe mari la infrastructura urbană de bază; au nevoie de trotuare, de spații verzi, de spații civice, de propriile școli, grădinițe și creșe”, a subliniat expertul Băncii Mondiale.

Marcel Heroiu a propus ca fiecare localitate din jurul Clujului să își creeze propriul centru civic, eventual prin pietonalizarea unei străzi din zona centrală. “Cluj-Napoca a lansat vreo 17 concursuri de soluții și puteți “fura” idei unii de la alții. Este important să se stabilească un centru civic, unde lumea să se întâlnească, să iasă la un restaurant sau o cafenea”.

Discuția a avut loc în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.