Azi e sărbătoare națională. „Numai în limba sa omul își pricepe inima pe deplin”
Dragi prieteni, astăzi sărbătorim ziua limbii române. Iar când discutăm despre limba română, în vorbă se bagă mereu Mihai Eminescu. Uite ce afirma el: „Măsurariul civilizației unui popor astăzi e o limbă sonoră și aptă a exprima prin sunete noțiuni, prin șir și accent etic sentimente”. Căci, spune Eminescu în altă parte, „numai în limba sa omul își pricepe inima pe deplin… dacă în limbă nu s-ar reflecta caracterul unui popor, dacă el n-ar zice oarecum prin ea: „așa voiesc să fiu eu și nu altfel”, oare s-ar fi născut atâtea limbi pe pământ?”.
Cu mândrie vorbește poetul național despre originea românilor și a limbii lor, despre importanța trecerii la alfabetul firesc al limbii: „Da, de la Roma venim, din Dacia Traiana! Se cam ștersese diploma noastră de nobleță: limba însă am transcris-o din buchile noastre gheboșite de bătrânețe în literele de aur ale limbilor surori. Cam degenerase arborele nostru genealogic cu câte o codiță străină, dar îl vom curăți de toate uscăturile”. Apoi susține: „În privința limbii românești, Friedrich Diez (lingvist german care a pus bazele gramaticii comparate a limbilor romanice, publicând în 1836-1838 o gramatică a limbilor romanice în trei volume) are meritul de a fi nimicit pe cale științifică toate basmele despre originea slavă a limbii românești, precum acele erau susținute cu patimă de filologi de școală veche slavonă și combătute în același mod nedibaci de școala veche a filologiei românești”.
Legea cu privire la sărbătorirea limbii române pe 31 august a fost promulgată la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013. Motivul legiuitorului pentru alegerea acestei zile este că în aceeaşi zi are loc o sărbatoare similară în Republica Moldova, numită „Limba noastră“, încă din 1990.
În legea 53/2013, se arată că ziua limbii române poate fi sărbătorită de către autorităţile publice din România şi de către reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific.
De asemenea, legea prevede ca în ziua de 31 august să fie arborat drapelul României, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în cadrul programelor lor manifestările dedicate acestei zile. Legea 53/2013 a fost completată prin legea 290/2013, prin introducerea unui alineat care stipulează că Ministerul Culturii elaborează normele metodologice de punere în aplicare a legii, cu consultarea comisiilor pentru cultură din cele două camere ale Parlamentului.