Avizat! Proiectul de 15 milioane de euro din Florești a fost aprobat de urbaniști. FOTO

Autor  admin   în       1 year în urmã     2058 Vizualizări.  

Membrii Comisiei de urbanism au avizat favorabil, în ședința de joi, 12 ianuarie, de la Consiliul Județean, proiectul care prevede edificarea complexului muzeal din Florești pe o suprafață de 1,5 hectare, în zona numită Cetatea Fetei. Este vorba despre o investiție de 15 milioane de euro, bani care provin din Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR). 

Proiectul se află acum în etapa elaborării planului urbanistic zonal (PUZ).

Muzeul de la Cetatea Fetei 

Terenul care face obiectul investiției este situat în intravilanul comunei Florești, în partea de sud-est, în zona numită Cetatea Fetei.

15.583

de metri pătrați are suprafața destinată complexului muzeal din Florești.

Potrivit documentației, parcela are numărul cadastral 83426, cu o suprafață de 15.583 mp. Terenul este liber de construcții și este delimitat de drumuri de interes local, dezmembrate în cursul urbanizării zonei Cetatea Fetei.

Terenul care face obiectivul investiției este situat în zona de locuințe mai largă, reglementată prin PUZ Cetatea Fetei. O parte din aceasta, parcela în cauză, a fost alocată pentru implementare a unei instituții publice de interes regional, anume un Complex Muzeal gestionat de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Imobilul se află în proprietatea comunei Florești, domeniul public, așa cum este detaliat în extrasul de Carte funciară aferent parcelei.

Prezentarea proiectului a fost făcută, în ședința de joi a CTATU, de către arhitectul Eugen Pănescu. Acesta n-a vorbit decât foarte puțin, în jur de un minut și jumătate, poate două, însă a fost de ajuns de convingător ca membrii comisiei să-i acorde un aviz favorabil.

DECLARAȚIE

„Parcela aleasă este în proprietate publică, cu date funciare curate, cu accese din domeniul public, cu drumuri deja structurate și care au fost alocate acestui proiect dintr-o suprafață mai mare, care ar fi trebuit să fie un cartier de locuințe al cărui ritm s-a mai încetinit în ultimii ani. Documentația PUZ este relativ simplă din punct de vedere urbanistic, este doar alocarea funcțională. Proiectul a fost preluat dintr-un studiu de fezabilitate elaborat de către o echipă de proiectare în urma unei achiziții publice. Pentru documentația de urbanism a fost preluată această clădire cu parametrii ei care se înscriu în niște indici acceptabili pentru această parcelă. Inclusiv pe partea de avize cu dotările tehnico-edilitare”.

Eugen Pănescu, arhitect

Folosința actuală: teren intravilan pentru construcții, liber și fără sarcini sau servituți

Conform memoriului justificativ, orientarea principală a muzeului este sud-vest pentru zona de acces și nord-est pentru zona de exponate și relaxare, profitând cât mai mult de lumina naturală și peisaj. Toate fațadele sunt active, fiind de evitată generarea unei „fațade din spate”.

Pe terasa clădirii se vor monta panouri fotovoltaice cu circuit de răcire, prin care se îmbunătățește randamentul și crește durata de viață a panourilor și se produce simultan agent termic pentru prepararea apei calde menajere.

Consecințe economice și sociale ca urmare a implementării planului:

  • activarea unui areal sub-utilizat;
  • facilitarea unor investiții publice majore, cu profil cultural si dotări și servicii-suport;
  • dezvoltarea și extinderea rețelei de spații publice și verzi catalizate datorită investiției;
  • în zonele construibile și a infrastructuri imajore, pe baza unui concept peisagistic;
  • impulsionarea dezvoltării comunei Florești;
  • crearea de locuri de muncă.

„Galeria Istorică a Transilvaniei”, cum se va numi muzeul de la Cetatea Fetei – Florești, va fi finanțată prin PNRR. Investiția se ridică la 15 milioane de euro, iar construcția ar putea dura patru ani. Acesta va fi primul muzeu construit de la zero în Transilvania în ultimii 100 de ani.

Aici vor fi expuse peste 400.000 de piese de patrimoniu, inclusiv armament și numismatică.

Ținta muzeului este să prezinte istoria tuturor etniilor care au trăit pe teritoriul Transilvaniei de-a lungul istoriei, modul lor de interacțiune și de conviețuire.

Complexul va fi realizat în zona blocurilor ANL de la Cetatea Fetei.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.