Aviz favorabil pentru mall-ul dintre Florești și Gilău! Ar putea avea 8 etaje și 40 de metri înălțime + 3.000 de locuri de parcare la subsol

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã  

Centrul comercial propus pe amplasamentul târgului auto la ieșirea din Florești spre Gilău, pe o suprafață de aproximativ 7,5 hectare, a primit aviz favorabil în ședința Comisiei tehnice de urbanism de miercuri, 21 februarie, de la Consiliul Județean Cluj. Proiectul a mai fost discutat de urbaniști până acum și a împlinit un an de când a intrat pentru prima dată în CTATU. Acum se află în faza elaborării PUZ. 

Beneficiarul investiției este s.c. AWA Comert International s.r.l, din Cluj-Napoca, care dorește să construiască un centru comercial pe o suprafață de 74.079 mp (se va construi o clădire cu funcțiuni mixte: comerciale, depozitare, birouri, producție, servicii etc.). Terenul este situat în intravilanul comunei Florești, la intersecția străzii Mihai Eminescu cu DN1, pe amplasamentul târgului de mașini second-hand de la Luna de Sus.

Prezent în ședința de astăzi, arhitectul Victor Mihăilescu, reprezentantul proiectantului, a spus că față de ședința trecută, a adăugat spații de birouri în proiect, așa cum i-au sugerat membrii Comisiei. Astfel, dacă înainte proiectul viza un regim de înălțime de S + P+2E, acum sunt 3 S + P+3 E+ ER (3 subsoluri și 5 etaje deasupra solului, adică 2 subsoluri și trei etaje supraterane în plus față de proiectul inițial).

27.000

de metri pătrați reprezintă suprafața construită a centrului comercial.

Totodată, arh. Victor Mihăilescu a mai adăugat că s-a rezolvat problema dintre DRDP Cluj și CNAIR legat de drumul de acces. În ședințele trecute, urbaniștii i-au recomandat proiectantului să realizeze un sens giratoriu și să lărgească șoseaua în zona viitorului centru comercial de la două benzi la patru.

3.000

de locuri de parcare sunt acum prevăzute în proiect, toate la subsol, adică 1.000 de locuri pe fiecare nivel; alte locuri de parcare (dar mult mai puține) sunt la nivelul solului.

Astăzi, arh. Laszlo Tulogdy, membru în Comisia tehnică de urbanism, i-a recomandat proiectantului ca echipamentele care apar deasupra clădirii să fie protejate vizual, să fie mascate, pentru că arată foarte urât.

La rândul ei, Alice Oprică s-a referit la fațada viitorului centru comercial, care va avea 400 de metri lungime), care ar trebui să fie mai prietenoasă cu pietonii.

40

de metri înălțime ar putea avea viitorul centru comercial de la ieșirea din Florești spre Gilău.

Alin Tișe a intervenit în dezbatere și s-a interesat dacă zona ar accepta un regim de înălțime mai mare decât cel din proiectul prezentat (3S+P+3E+ER – adică 3 subsoluri și 5 etaje supraterane, 30 de metri regim maxim de înălțime). Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a spus că în zonă s-ar putea construi până la 8 etaje supraterane (adică până la 40 de metri înălțime) și chiar l-a încurajat pe proiectant să modifice proiectul în acest sens.

„Acolo este o zonă nelocuită, deci se pot face mai multe etaje. Se va putea vedea de pe autostradă, va fi un reper de intrare în Cluj, deci trebuie să fim foarte atenți la partea de arhitectură. Din punct de vedere urbanistic, circulații, parcări, totul este în regulă. Propunerea mea ar fi să meargă mai departe pe această idee, dar să revină la noi într-o etapă intermediară cu elementele de arhitectură”, a explicat Claudiu Salanță.

Urbaniștii din comisie au fost de acord cu această idee, la fel și proiectantul lucrării. Proiectul a fost avizat favorabil, cu 7 voturi, cu mențiunea ca înainte de DTAC (Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construcție), să revină în Comisia tehnică de urbanism de la Consiliul Județean Cluj.

„Puteți să veniți cu partea de arhitectură în etapa asta intermediară, pentru că viitorul centru comercial va fi un reper la intrarea în Cluj. Cred că e mai mult decât oportună această etapă intermediară, să vedem și partea de arhitectură”, a explicat, la încheierea acestui punct de pe ordinea de zi, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.

74.079

de metri pătrați este suprafața reglementată din proiect pentru construirea centrului comercial.

Teritoriul de reglementat este în suprafață de 74.079 de metri pătrați, iar terenul studiat este în suprafață de 109.800 de metri pătrați.

Scopul documentației este să stabilească regulile de amplasare a construcției cu funcțiunile stabilite, (preponderent comerț cu produse alimentare și nealimentare, servicii, spații birouri și administrație, producție și depozitare necesare funcțiunilor menționate) și a spațiului verde complementar zonei, amenajarea incintelor prin sistematizarea verticală a terenului, amplasare de locuri de parcare, alei carosabile și pietonale, alte dotări de incinta și împrejmuirea terenului.

Prin documentație se propune studierea și reglementarea din punct de vedere urbanistic a amplasamentului.

Accesul principal pe parcelă, atât pentru angajați cât și pentru clienți, este propus din DN1 /E60. Acesta se va realiza prin intermediul intersecției de tip sens giratoriu propus.

Tot din DN1 se propune realizarea unui acces exclusiv pentru aprovizionare, definit de o stradă cu sens unic, în partea nord-vestică a parcelei. Acesta va asigura fluxul de aprovizionare, separată de cea pentru clienți și personal, ce va străbate parcela în zona vestică si sudică, prin spatele construcției propuse, definind astfel accesul pentru zonele de andocare propuse.

Se mai propun două accese separate din str. Mihai Eminescu ce bordează parcela studiată pe partea estică. Un acces în partea nord-estică va fi intrare / ieșire pentru clienți și personal iar celălalt acces, în partea sud-estică, va fi doar ieșire pentru fluxul de aprovizionare.

Accesul publicului și a personalului se va realiza principal prin sensul giratoriu propus (conform planșelor atașate) și secundar prin str. Mihai Eminescu.

Sursa foto & randări: s.c. ARCHDESIGN s.r.l.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.