Aviz favorabil! Parcul cu tiroliană, loc de joacă pentru copii și belvedere a primit undă verde. „Felicitări și succes pe mai departe!”

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     7892 Vizualizări.  

Proiectul care prevede construirea unui parc pe o suprafață de aproape 4 hectare în municipiul Gherla a întrunit aprecierea tuturor membrilor Comisiei tehnice de urbanism în ședința de joi, 31 august, de la Consiliul Județean Cluj. 

Proiectul a fost prezentat de arh. Mihai Racu, de la Arhi Box, proiectantul lucrării. Prezentarea și replicile care au venit la final n-au durat mai mult de 2 minute, 2 minute și jumătate.

„Din punctul nostru de vedere, felicitări și succes pe mai departe! Va fi cel de-al doilea parc pe care îl va avea municipiul Gherla, după Parcul Central”, a transmis arhitectul șef al județului, Claudiu Salanța.

O singură observație a fost făcută de arh. Radu Spânu, care i-a recomandat proiectantului să aibă în vedere necesitățile pentru persoanele cu dizabilități (parcări, accese, toalete). Arh. Mihai Racu a spus că va lua în considerare recomandarea făcută.

Și Alin Tișe, care conduce ședințele Comisiei tehnice de urbanism de la CJ Cluj, a fost încântat de proiect: „Cât mai multe parcuri ca ăsta să facă primăria!”, a transmis președintele administrației județene, care a recomandat un aviz favorabil.

Proiectul a fost a fost avizat „favorabil” cu 7 voturi și merge în următoarea etapă.

Ce va cuprinde noul parc din Gherla

Parcul cuprinde un loc de joacă pentru copii, o zonă pentru activități sportive în aer liber, o zonă amenajată pentru picnic, una de belvedere care va avea o tiroliană, dar și o zonă pentru evenimente culturale. Parcul va avea parcări pentru autoturismele care vor ajunge aici și piste pentru biciclete.

Proiectul este propus în Gherla, în apropierea pădurii de agrement 1 Mai, și a fost dezbătut în ședința Comisiei tehnice de urbanism de joi, 31 august, de la Consiliul Județean Cluj. Proiectul se află acum în etapa elaborării PUZ.

39.529

de metri pătrați este suprafața totală propusă pentru acest proiect.

Suprafața totală a zonei ce generează PUZ-ul acestui proiect este de 39.529 mp, suprafața parcelei fiind introdusă doar parțial în intravilan într-o proporție de 0,68% din suprafața totală a acesteia.

Amplasamentul este delimitat de pădurea de agrement 1 Mai și limita de intravilan a municipiului Gherla. Parcelele se află în zonă protejată cu valoare peisagistică conform PUG-ului orașului Gherla și sunt neîmprejmuite.

Tema propune introducerea în intravilan a terenului cu nr. C.F. 52185 cu o suprafață de 33.789 mp și parțial a terenului cu o suprafață de 5.740 mp.

Potrivit documentației, proiectantul a identificat 7 zone de agrement:

  • Loc de joacă pentru copii;
  • Zonă pentru activități sportive în aer liber;
  • Zonă pentru activități statice;
  • Zonă amenajată pentru picnic;
  • Zonă de belvedere + punct de pornire tiroliană;
  • Zonă pentru evenimente culturale;
  • Zonă de parcare auto și biciclete.

Amenajările aferente investiției cuprind zone verzi amenajate, alei, locuri de joacă, zonă amenajată pentru picnic, zone amenajate pentru activități sportive, zonă de belvedere și zonă amenajată pentru evenimente culturale diverse.

Aceste zone vor dispune de alei pietonale, loc de joacă pentru copii, zonă pentru activități de tip fitness în aer liber, zone pentru activități statice de tip șah etc., zonă amenajată pentru picnic, punct de belvedere, pârtie pentru săniuș, tiroliană, spații verzi amenajate, peluză dotată pentru evenimente culturale, parcare pentru biciclete, parcare pentru mașini și toaletă ecologică cu auto-curățare.

Conform memoriului tehnic justificativ, în zonă nu există cursuri de apă, sau alte elemente majore ale cadrului natural care ar putea fi afectate în urma implementării proiectului.

În plus, aici nu există obiective de patrimoniu care să necesite măsuri de protecție.

Accesul la prima parcelă se face în prezent de pe strada Izvorului, iar pe a doua, se face în legătură cu strada Fizeșului. În zonă există rețele edilitare de energie electrică, canalizare și apă.

28

de locuri de parcare pentru autoturisme vor fi amplasate aici.

Accesul din strada Sfântul Anton va deservi și ca acces auto și va fi dotat cu parcări pentru autoturisme (12 locuri) și pentru biciclete. Accesul pietonal al peluzei pentru evenimente culturale se va face din strada Fizeșului. Acesta va deservi și ca acces auto și va fi dotat cu parcare pentru autoturisme (28 locuri) și pentru biciclete.

Potrivit documentației, toate categoriile de costuri generate de această dezvoltare vor fi suportate de către investitor.

Beneficiarul investiției este Primăria Gherla, iar proiectantul lucrării este s.c. Arhi Box s.r.l. din Cluj.

Sursa foto & randări: Arhi Box 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.