Aviz favorabil, dar cu obiecții! Blocul de pe strada Lalelelor a rămas fără un apartament
Specialiștii în urbanism din Primăria Cluj-Napoca au avizat favorabil, dar cu unele obiecții, în ședința de marți, 11 aprilie, proiectul de pe strada Lalelelor, nr. 7.
Este vorba despre elaborarea planului urbanistic de detaliu (PUD) pentru construcția unui imobil mixt, care va cuprinde spații comerciale, spații medicale și 15 apartamente cu suprafețe cuprinse între 55 și 65 de metri pătrați.
Regimul de înălţime: S+P+5E.
617
de metri pătrați este suprafața totală a parcelei studiate.
Acest proiect este lipit de viitorul amsamblu cu 140 de apartamente avizat favorabil de către arhitectul șef al municipiului.
Blocurile Hexagon au trecut. Pe malul Someșului va fi promenadă, drumul cel nou mai așteaptă
Proiectul imobiliar de pe strada Lalelelor a fost amendat, la început, chiar de viceprimarul Dan Tarcea, care a condus ședința. Acesta a solicitat ca pe planșe să fie trecute o stație electrică de încărcare auto și punctul gospodăresc (care trebuie să fie neapărat îngropat).
Veriga slabă: parcarea
Partea „slabă” a proiectului a reprezentat-o parcarea auto subterană. Conform memoriului prezentat în ședința de astăzi de arh. Vlad Câmpean, la cele 15 apartamente, imobilul prevede 15 locuri de parcare – 11 la subsol și 4 la sol. La acestea, se mai adaugă 15 locuri de parcare pentru biciclete și un loc pentru spațiul comercial.
Accesul la locurile de parcare subterane – se arată în documentație – urmează să fie asigurat prin intermediul unui elevator dispus în curtea imobilului; intrarea/ ieșirea se realizează în dublu sens din curtea interioară/ strada Lalelelor.
Arhitectul șef al județului, Daniel Pop, a făcut câteva simulări pe planșele proiectantului care au vizat intrarea unui autoturism la subsolul imobilului și apoi parcarea lui cu ajutorul elevatorului. Simulările făcute au condus la același rezultat: sunt prea multe parcări la subsol și din această cauză șoferul unui autovehicul ar trebui să facă prea multe manevre pentru a parca.
Drept urmare, arhitectul șef a propus ca proiectantul să reducă o unitate locativă, adică din 15 apartamente să rămână 14. „De fapt, trebuie să reduceți un pic din clădire. Să reduceți din construirea în adâncime. Vorbim de un apartament mai puțin și ați rezolvat toate aceste probleme”, a transmis Daniel Pop.
DECLARAȚIE:
„Să nu fie numai critici, trebuie să spun că imaginea de ansamblu e bună, se încadrează bine, dar mai trebuie să lucrați la detaliile funcționale. N-ar fi trebuit să ne uităm la planuri astăzi, dar vă dați seama că dacă e un PUD, așa rămâne”.
Daniel Claudius Pop, arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca.
Parcela de amplasament are acces la drumurile publice – str. Lalelelor, în mod direct; frontul la strada Lalelelor este de 24,13 metri. Accesul auto și pietonal pe proprietate se face din strada Lalelelor pe latura de est – nord-est.
Potrivit documentației, funcțiunea construcției propuse va fi mixtă, astfel:
– PARTER – funcțiuni de interes pentru public (spații comert en detail/ spații medicale) – cca.
27,00 mp utili;
– ETAJ 1, 2, 3, 4 și 5 – locuințe/unități locative – câte 3 apartamente/ nivel având suprafețe utile
cuprinse între 55,00 și 65,00 mp. Imobilul nou propus va avea o arie construită de 285,00 mp.
Corpul de clădire propus va avea în plan următoarele dimensiuni:
- lungime: 24,13 metri;
- lățime: 11,95 metri.
Construcţia va avea funcţiunea mixtă de servicii comerciale/ servicii medicale și locuinţe; aceasta va avea regim de înălţime S+P+5E şi va avea structura de rezistenţă alcătuită din cadre spaţiale din beton armat.
Imobilul va avea 15 locuri de parcare și va dispune de 130 de metri pătrați de spații verzi (21% din suprafața totală).
Pentru corpul de clădire nou propus, staționarea autovehiculelor se va realiza în proporție minimă de 75% în spații specializate, dispuse la subsolul acestuia.
În acte, beneficiara investiției este o clujeancă 65 de ani, Torok Ana. Documentele se redactează pe numele persoanei pe care este întabulat terenul; cu siguranță există vreo promisiune de vânzare cu un dezvoltator imobiliar. Proiectantul acestei lucrări este s.c. 3F Studio s.r.l. din Cluj-Napoca.