Aviz favorabil, dar cu obiecții. 10 case în loc de 11 și zonă verde

Autor  admin   în       1 year în urmã     1666 Vizualizări.  

Proiectul imobiliar care prevede construcția a 11 locuințe unifamiliale în Feleacu a primit aviz favorabil în Comisia de urbanism în ultima ședință de la Consiliul Județean Cluj. Însă cu unele ajustări și recomandări: a „căzut” o parcelă din cele 11, iar drumul din proiect va avea trotuare pe ambele părți.

Proiectul a fost prezentat în ședința CTATU de arhitectul Vlad Negru, de la biroul TransForm, și se află în etapa studiului de oportunitate pentru „elaborarea PUZ pentru parcelare și construire locuințe individuale, amenajare accese circulații, branșamente, operațiuni notariale”.

11.989,05

de metri pătrați este suprafața totală a terenului pe care urmează să fie edificat acest proiect.

Potrivit documentației prezentate, terenul pe care se doreşte realizarea acestei investiții se găsește pe teritoriul administrativ al satului Feleacu, comuna Feleacu, în intravilan, în afara perimetrului de protecție a valorilor istorice
și arhitectural-urbanistice. Suprafața totală a terenului este de 11.989, 05 metri pătrați.

11

parcele sunt propuse pentru cele 11 locuințe unifamiliale. Cea mai mică parcelă are 700 mp.

Beneficiarii acestei investiții sunt Andreea Filimon și coproprietarii Ioana-Alexandra și Ovidiu Crăciunaș plus Diana Rebeca și Cristian Marc Aldea, din București. În prezent, terenul este liber de construcții și are funcțiunea de arabil/fâneață.

Beneficiarii doresc realizarea a 11 locuințe unifamiliale pe cele 11 parcele. Vlad Negru a spus, în timpul prezentării, că proiectul va avea un drum cu o lățime de 8 metri.

Locuințe cu aspect tipic pentru zona rurală

„Ca obiective de utilitate publică, drumul, când va fi finalizat, va fi cedat domeniului public al comunei, acest lucru deschizând posibilități de urbanizare pentru parcelarul adiacent. Ne propunem 11 locuințe cu un aspect tipic pentru zona rurală cu demisol, parter și mansardă. Cele mai multe vor fi doar parter și mansardă, dar am luat în calcul și demisolul în zonele de capăt unde terenul are o pantă mai accentuată”, a explicat arhitectul Vlad Negru.

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a intervenit după încheierea prezentării, recomandându-i proiectantului să renunțe la o parcelă din cele 11 construibile (e vorba de parcela din centrul investiției – n.r.), pe care să o dea spațiului verde. „Vor beneficia toate cele zece familii de această zonă verde. Ar avea unde să se joace copiii care vor locui în acest ansamblu și n-ar ajunge în stradă”, a explicat Claudiu Salanță.

Probleme cu forma drumului

Arh. Alice Oprică, din Comisia de urbanism, a ridicat problema drumului desenat în proiect. Mai precis forma lui, ca de S, afirmând că forma sinuoasă a drumului nu e specifică satului Feleacu. „Vreau să întreb dacă nu găsiți o variantă să păstrați acest drum drept și să valorificați terenul în alte moduri”, s-a interesat Alice Oprică.

Ea a mai remarcat densitatea ridicată a imobilelor din proiect, care „alterează piesajul satului”.

Vlad Negru a explicat că e destul de complicat să modifice forma drumului, din cauza pantelor accentuate de la capătul din partea de vest a proiectului. „Asta e varianta optimă pentru a respecta stasul 10.144”, a explicat Negru.

Alin Tișe, care conduce ședințele Comisiei de urbanism, a cerut ca drumul să aibă trotuare pe ambele părți așa cum a recomandat în ședință Ana Horhat. La final, Alin Tișe a propus un aviz favorabil, urmând ca în viitoarea ședință proiectantul să aducă planșele cu modificările recomandate (10 parcele construibile în loc de 11, a 11-a parcelă să fie destinată spațiului verde și trotuare pe ambele părți ale drumului – n.r.). Proiectul a fost avizat favorabil cu 7 voturi.

CITAT:

„Se propune un plan urbanistic zonal pentru configurarea a 11 parcele dedicate locuirii individuale. Accesul pe parcele se va realiza din drumuri cu profil de 8 metri. Staționarea autovehiculelor se va organiza în interiorul parcelelor”.

Memoriul tehnic justificativ

5.576,85

de metri pătrați reprezintă suprafața totală a spațiilor verzi (46,52 % din teren).

„Prin acest proiect se urmărește crearea unui ansamblu rezidențial coerent în care se va pune accent pe creșterea calității vieții locuitorilor”, se mai arată în memoriul tehnic justificativ.

Proiectul a fost realizat de biroul de arhitectură TransForm din Cluj, deținut de arh. Vlad Negru.

Foto: Randări TransForm

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.