Aviz favorabil: case în loc de blocuri. Cartier de locuințe propus pe 80 de parcele lângă Cluj, pe o suprafață de 3,5 hectare

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     2382 Vizualizări.  

Specialiștii în urbanism de la Consiliul Județean Cluj au avizat favorabil, în ședința de joi, 27 octombrie, un proiect imobiliar care urmează a fi dezvoltat pe o suprafață de aproximativ 3,5 hectare în localitatea Popești, comuna Baciu.

Avizul favorabil a venit cu o condiționalitate: cele două imobile cuplate amplasate în partea de sud a proiectului să fie mutate într-o altă parte, iar zona respectivă să fie destinată spațiului verde. 

Arhitectul Radu Spânu, membru al comisiei, a cerut ca imobilele aflate în partea stânga-jos a planșei să fie mutate în interiorul parcelei, iar zona astfel rămasă să devină spațiu verde. Recomandarea sa a fost acceptată și de ceilalți membri ai comisiei, dar și de coordonatorul proiectului, arh. Vicențiu Lăscuș.

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, care a condus ședința CTATU, a propus „aviz favorabil” cu recomandarea ca proiectantul să refacă planșa și să o trimită Comisiei de urbanism. Proiectul a primit 5 voturi și trece în următoarea fază.

34.751

de metri pătrați este suprafața totală a terenului pe care ar urma să fie edificat acest proiect.

Este vorba despre un proiect dezvoltat pe 80 de parcele, compus din 62 imobile cuplate, 16 imobile individuale și două mixte. Totul pe o suprafață de teren de 34.751 de metri pătrați.

Terenul se află în proprietatea s.c. Someșul Cald Producție s.r.l., firmă care, totodată, este și beneficiara acestei investiții.

PUZ-ul, aflat în faza studiului de oportunitate, a fost elaborat de proiectanții de la s.c. Progis Consulting Arhitectură, Urbanism, Structuri, Instalații s.r.l. și este coordonat de către arhitectul Vicențiu Lăscuș.

DECLARAȚIE:

„Am propus locuințe individuale, care sunt marcate cu galben deschis pe planșe și locuințe cuplate, marcate cu galben închis. 70% din suprafața terenului sunt parcelele pentru construirea locuințelor, iar spațiul verde reprezintă 14 %. Asta înseamnă că avem circa 4.800 de metri pătrați zonă verde și loc de joacă” – 

Vicențiu Lăscuș, proiectantul lucrării, în ședința CTATU din 27 octombrie.

Celelalte construcții de pe teren, locuințe unifamiliale și cuplate, vor avea subsol, demisol, parter și etaj, în funcție de configurația terenului care se află în pantă.

Introducere în intravilan

Beneficiarul dorește să introducă o parcelă de peste 1,5 hectare în intravilanul comunei și să schimbe destinația parcelei totale de peste 3,4 hectare din zonă industrială în zonă destinată locuințelor.

Conform documentației depuse, parcela studiată (de 34.751 de metri pătrați) este situată parțial în intravilan, parțial în extravilanul localității Popești, comuna Baciu, parțial în zona de locuințe și funcțiuni complementare, parțial în zona de gospodărie comunală.

Proiect schimbat

În ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) de la CJ Cluj proiectantul a cerut introducerea întregii parcele în intravilan și schimbarea de destinație din zonă industrială în zonă rezidențială și mixtă, în vederea dezvoltării unui ansamblu rezidențial de imobile de locuințe individuale și cuplate, și două imobile mixte – locuințe la etajele 1 si 2 cu funcțiuni de comerț și servicii la parter.

Proiectul nu se află pentru prima oară în dezbaterea CTATU. El a mai fost discutat ultima oară într-o ședință din luna iulie, dar urbaniștii n-au fost de acord cu ansamblul compus din 26 de blocuri propus în Popești, Baciu. Practic, n-au vrut blocuri în satul Popești.

Proiectantul a regândit toată documentația și a împărțit întreaga suprafață de peste 34.ooo de metri pătrați în 80 de parcele cu imobile cu un regim de înălțime redus.

Conform documentației prezentată în ședința de joi, 27 octombrie, a Comisiei de urbanism, accesul pe parcelă se face de pe DJ 105 T, pe latura estică.

Parcela se învecinează cu:

  • la nord – drum comunal și teren proprietate privată, liber de construcții;
  • la vest – 3 terenuri proprietate privată, libere de construcții;
  • la sud – 3 terenuri proprietate privată, libere de construcții;
  • la est – teren proprietate privată, liber de construcții și DJ 105 T.

Potrivit proiectantului, zona se află în curs de dezvoltare, în special în funcțiunea de spații de locuire.

Sursa foto: s.c. Progis Consulting s.r.l.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.