Aviz favorabil! Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță: „Felicitări! Așa trebuie să arate un proiect de acest fel!”
Biserica Ortodoxă își construiește o capelă mortuară în localitatea clujeană Aghireșu Fabrici. Proiectul imobiliar a fost prezentat în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) de la Consiliul Județean Cluj.
Proiectul a trecut ca prin brânză în ședința Comisiei de urbanism. Prezentarea n-a ținut mai mult de 4-5 minute și i-a încântat pe urbaniști. „Felicitări! Așa trebuie să arate un proiect de felul ăsta, un loc în care să vii să te reculegi!”, a transmis arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, la finalul prezentării.
10.000
de metri pătrați este suprafața pe care urmează să se edifice capela din Aghireșu Fabrici.
Potrivit documentației prezentate, amplasamentul studiat se află situat în intravilanul comunei Aghiresu, în zona nordică, în apropierea zonei de protecție a monumentului istoric Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului”. Terenul se află în proprietatea Primăriei comunei Aghireșu. Suprafața terenului studiat este de 10.000 de metri pătrați, conform CF.
Potrivit memoriului tehnic, perimetrul studiat se va învecina cu:
- la V – cimitir;
- la E – drum public:
- la S – drum public:
- la N – proprietate privată.
Proiectantul a transmis că noua construcție va fi amplasată astfel încât să respecte alinierea minimă de 20 de metri față de drumul public de pe latura sudică. Constructia va fi amplasată la cel puțin 6 metri față de limita de proprietate din nord, la cel puțin 15 metri față de limita laterală vest și la minimum 130 de metri față de drumul public.
Accesul auto și pietonal pe parcelă va fi asigurat din drumul public, fiind totodată propusă realizarea unei alei de incintă, pe latura nordică a amplasamentului, cu o lățime totală de 5,5 metri, care să asigure accesul la imobilul propus.
223,37
de metri pătrați este suprafața construită a capelei din Aghireșu Fabrici.
Regimul de înălțime: D+P.
8.275,12
de metri pătrați reprezintă spații verzi/teren viran.
Proiectantul dorește ca imobilul ce urmează să fie construit să rămână în planul 2 și să nu interfereze cu imaginea bisericii de lemn, monument istoric, în zona de protecție în care se află.
Proiectantul de specialitate este biroul individual de arhitectură Ghibu Iulia Camelia din Cluj, iar proiectantul general este s.c. PODRU CONCEPT s.r.l. tot din Cluj. Proiectul de arhitectură/imaginea capelei: arh. Lascău Bilc Adrian.