Avem un prim termen. Când ar urma să înceapă lucrările la liceul “Bălcescu” și la străzile din jur

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     3491 Vizualizări.  

Liceul teoretic “Nicolae Bălcescu” și zona adiacentă se modernizează. Tocmai s-a anunțat câștigătorul concursului de soluții. Publicul dorește să cunoască însă un calendar al implementării proiectului. Am discutat cu Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei, cel care a fost gazda festivității de premiere.

Mă aștept că în 2023 să lansăm licitația de execuție și dacă obținem finanțare din fonduri europene, chiar sa înceapă lucrările. Acest termen depinde și de faza de obținere a avizelor, atât pentru planul urbanistic zonal, cât și pentru studiul de fezabilitate”, a spus Cîmpean (foto jos, în dreapta). Acel „dacă obținem finanțare din fonduri europene” ține de apariția ghidurilor și lansarea call-urilor pentru exercițiul financiar 2021-2027 al Comisiei Europene.

Studiul de fezabilitate va fi realizat de asocierea care a câștigat consursul de soluții. Partea de proiectare va dura circa un an. Execuția ar urma să dureze, cel mai probabil, doi ani. 2025? Acesta este un termen mai mult decât optimist. Având în vedere că se vor demola două clădiri, o parte dintre elevi vor trebui mutați pe durata șantierului.

“Proiectul m-a surprins prin calitatea arhitecturii clădirilor, dar și prin organizarea spațiului. Se propune acel spatiu verde central, care poate fi folosit și ca teren de sport, și ca spațiu pentru recreere. Un alt atu este acela că toate corpurile sunt legate prin circulații la interior. Cred că și pentru strada Argeș, respectiv tronsonul corespunzător al Canalului Morii, proiectul câștigător aduce o viziune actuala, care se încadrează în conceptul de walkable city și care va aduce un plus pentru întreaga zonă”, a subliniat Ovidiu Cîmpean.

Potrivit noului concept, se va construi un corp nou de clădire pentru școală, se va realiza un scuar verde circular, iar terenurile de sport vor fi mutate în estul parcelei. Actuala sală de sport, care nu este conformă, urmează să fie demolată, la fel și cele două clădiri din curte. În schimb, sala de gimnastică de pe strada Argeș va fi reconfigurată, își va păstra funcțiunea de gimnastică și de scrimă, dar acolo se va realiza și o altă sală de sport, la standarde, pentru liceul “Bălcescu”.

Unul dintre țelurile proiectului a fost ca școala să poată găzdui 70 de clase, dar să aibă și laboratoare moderne. Un alt obiectiv a fost decopertarea Canalului Morii, în zona dinspre piața agro-alimentară, de unde vor dispărea cu această ocazie toate chioșcurile și vânzătorii stradali.

Imagini lămuritoare. Cum va arăta cea mai modernă școală din Cluj

Străzile din jur, Argeș și Nicolae Bălcescu, vor deveni „shared space”. Pietonii și bicicliștii vor avea drepturi egale cu automobilele, iar parcarea va fi interzisă.

Cum vor arăta liceul „Bălcescu” și zona adiacentă. Se construiesc un corp de clădire nou și o sală de sport la standarde

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.