Autostrăzi pe credit. Guvernul se împrumută la BEI pentru continuarea unor proiecte de infrastructură rutieră mare, inclusiv Autostrada Transilvania

Autor  admin   în       5 luni în urmã  

Executivul condus de Marcel Ciolacu a aprobat în ședința de miercuri mai multe acte normative, hotărâri de guvern (HG), ordonanțe de urgență a guvernului (OUG) și memorandumuri. Printre acestea, un memorandum care privește asistenţă financiară rambursabilă de la Banca Europeană de Investiţii necesară unor proiecte de infrastructură rutieră și feroviară de până la 4,975 miliarde de euro.

În memorandumul respectiv se află și un proiect ce vizează lucrările de pe Autostrada A3 Transilvania (subsecțiunile Nușfalău – Suplacu de Barcău, Suplacu de Barcău – Chiribiș, Chiribiș – Biharia, inclusiv Legătură Centură Oradea – Autostrada A3).

 

„MEMORANDUM cu tema: Acord de principiu privind contractarea de asistenţă financiară rambursabilă de la Banca Europeană de Investiţii, în vederea acoperirii parţiale a finanţării naţionale necesare implementării unor investiţii cuprinse în Programul Transport 2021-2027 şi Mecanismul pentru lnterconectarea Europei
Proiectele de investiții propuse de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii să facă obiectul unor împrumuturi de la BEI sunt:
•    Autostrada A1 Sibiu – Pitești
•    Autostrada de centură București – Sector Centură Nord (km 0+000 – km+770)
•    Autostrada A3 Transilvania (subsecțiunile Nușfalău – Suplacu de Barcău, Suplacu de Barcău – Chiribiș, Chiribiș – Biharia, inclusiv Legătură Centură Oradea – Autostrada A3)
•    Autostrada A13 Sibiu – Făgăraș
•    Reabilitarea liniei CF Brașov – Simeria, secțiunea Brașov-Sighișoara
•    Modernizarea complexului feroviar Port Constanța – Palas – Etapele I+II
•    Modernizarea liniei CF Craiova – Drobeta Turnu Severin – Caransebeș
•    Magistrala M4 Gara de Nord – Gara Progresu
Proiectele sunt parte a rețelelor TEN-T, sunt cuprinse în Programul Investițional pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Transport pentru perioada 2021-2030 și au un grad ridicat de maturitate. Proiectele din sectorul rutier se regăsesc pe principalul coridor de conectivitate între Portul Constanța și vestul Europei. Proiectele din sectorul feroviar fac parte din sectorul sudic ce leagă Portul Constanța de Europa Centrală și de Vest, iar proiectul de metrou vizează axa cea mai aglomerată nord-sud a capitalei București.

Valoarea totală a acestor investiții se ridică la aproximativ 74,716 miliarde lei (15,021 miliarde euro), din care aproximativ 43,412 miliarde lei (8,728 miliarde euro) reprezintă contribuția bugetului de stat.
Prin memorandum este propusă contractarea de asistență financiară rambursabilă, de la BEI, de până la 4,975 miliarde euro, pentru acoperirea parțială a finanțării naționale necesare implementării unor investiții din cadrul Programului Transport 2021-2027 și Mecanismului pentru interconectarea Europei.

Este necesar ca în anul 2030 România să aibă o rețea de infrastructură de transport de înaltă calitate care să asigure conectivitatea între România și restul Uniunii Europene, precum și între toate regiunile țării, în siguranță și cu respectarea obiectivelor de neutralitate climatică și protecție a mediului”, se arată în memorandumul Guvernului.

About