AUTOSTRADA TRANSILVANIA. Suflă vântul pe șantierele finanțate prin PNRR. „Furnicarul” de noapte al UMB e doar o amintire. VIDEO

În cursul anului trecut, șantierele de pe loturile finanțate din PNRR de pe Autostrada Transilvania erau un furnicar. Utilajele și angajații UMB Spedition, SA&PE și Tehnostrade, companii deținute de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, lucrau de zor pe șantierele Nădășelu – Mihăiești – Zimbor (30,06 km) și Zimbor – Poarta Sălajului (12,24 km).
La deschiderea lucrărilor de pe aceste loturi, companiile lui Umbrărescu au arătat o desfăşurare impresionantă de forţe pe A3, iar acestea erau între şantierele care mergeau cel mai bine din țară. Antreprenorul a decis, la un moment dat, să lucreze și noaptea.
Media9 a scris despre asta, articolul este mai jos:
Progresele erau vizibile de la lună la lună, însă acum totul pare doar o amintire. Din noiembrie 2023, lucrările pe cei 42 de kilometri din PNRR au cunoscut o stagnare continuă, așa încât pe luna ianuarie 2024, progresele pe aceste loturi au fost zero.
Media9 a scris despre asta, articolul este aici:
Într-o filmare completă realizată în urmă cu trei zile (15 martie, mai precis) cu loturile de pe A3, Nădășelu – Mihăiești – Zimbor (30,06 kilometri) și Zimbor – Poarta Sălajului (12,24 kilometri), executate de UMB, reprezentanțiii Asociaţiei Pro Infrastructură remarcă faptul că antreprenorul și-a retras aproape toate utilajele și aproape toți muncitorii de pe aceste loturi și i-au concentrat pentru construcția Autostrăzii Moldova (A7). Iar decizia, consideră API, a fost luată la nivel politic.
Ca să înțelegeți, Ministerul Transporturilor e condus de Sorin Grindeanu (PSD), al cărui principal bazin electoral este în sud și est, mai puțin în Transilvania.
Anunțul Asociației Pro Infrastructură
„Din păcate, și aici antreprenorul UMB și-a retras aproape toate utilajele și aproape toți muncitorii, fiind activ doar în câteva puncte, și acolo foarte slab. Lipsa de capacitate (are în portofoliu 388 km de autostradă și drum expres) și decizia politică au condus la concentrarea forțelor pe Autostrada A7 și, iată, reducerea (aproape) totală a efectivelor de pe alte șantiere. Termenele actualizate de finalizare sunt aprilie, respectiv iunie 2025”, au transmis reprezentanții API.
837
de milioane de lei reprezintă valoarea contractului pentru lotul de 12,24 km.
Contractul pentru secțiunea Zimbor – Poarta Sălajului a fost semnat cu UMB în iunie 2020 pentru 680 de milioane lei (majorat ulterior la 837 de milioane de lei) și un termen de 36 de luni (12 proiectare și 24 execuție). Lotul include 5 viaducte și un pod peste autostradă.
Stadiul lucrărilor pe Autostrada Transilvania – date CNAIR ianuarie 2024
Din datele CNAIR, pe loturile unde lucrează companiile deținute de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, nu s-a înregistrat niciun progres pe luna ianuarie 2024.
Pe secțiunea Nădășelu – Zimbor, stadiul fizic al lucrărilor, înregistrat în luna decembrie 2024, a fost de 71,20%. Pe această secțiune sunt și cele două viaducte de la Nădășelu și Topa Mică, care urmează să fie construite. Pe secțiunea Zimbor – Poarta Sălajului, stadiul fizic a fost de 41,20%.