AUTOSTRADA TRANSILVANIA. Stadiul actual al lucrărilor între Gilău și Borș, date tehnice și termene. GALERIE FOTO & VIDEO

Autor  Tudor Știrbu   în       3 luni în urmã     4202 Vizualizări.  

O analiză care prezintă stadiul actual al lucrărilor pe Autostrada Transilvania, între Gilău și Borș, a fost realizată de Cristian Marius Man, profesor de engleză în Zalău, dar și un împătimit al lucrărilor de infrastructură rutieră mare, în special cele de pe A3.

Cristian Marius Man filmează de mulți ani cu drona și are un canal propriu pe You Tube cu foarte mulți urmăritori. De data asta, pe imagini, Cristian Man a trecut fiecare subsecțiune de pe A3, stadiul lucrărilor și termenul de predare, care evident e personal, deci subiectiv, și trebuie luat ca atare. Așadar, purcedem la mers alături de autorul imaginilor.

 

Foto& VIDEO: Cristian Marius Man

Prima subsecțiune prezentată (3A1) este Gilău – Nădășelu (9,47 kilometri), constructorul fiind Spedition UMB.

Lotul Gilău – Nădășelu a fost dat în circulație în 2018.

Următoarele subsecțiuni prezentate sunt Nădășelu -Mihăiești (3A2), cu o lungime de 16,8 kilometri, și subsecțiunea Mihăiești – Zimbor (13,26 kilometri), constructor fiind același UMB.

Cele două subsecțiuni au un procent fizic de execuție de 73,88%. Termen de finalizare, după mai multe prelungiri, iulie 2026. Puncte critice: e nevoie ca 3 structuri metalice să fie terminate și ridicate. De exemplu, la Sâncrai toate grinzile sunt asamblate, iar 25% sunt ridicate pe piloți. Asfaltarea pe cele două subsecțiuni ar putea începe în toamna acestui an.

Cele două viaducte (de la Nădășelu și Topa Mică) au fost scoase din proiectul inițial.

Constructorul desemnat după ultima licitație: antreprenorul turc Ozaltin. Contractul a fost semnat în iunie 2024, se așteaptă avize, exproprieri și ordinul de începere a lucrărilor (OIL). Lucrările ar putea începe în această toamnă, dar totul depinde de cât de repede se mișcă CNAIR. După OIL, urmează 9 luni de proiectare și 18 de execuție. Scenariu optimist de finalizare a lucrărilor: vara 2027. Scenariu realist: finalul anului 2027.

Următoarea subsecțiune prezentată este Zimbor – Poarta Sălajului (3B2), de 12,24 kilometri lungime. Lotul se află în lucru, iar constructorul este Spedition UMB. Toate grinzile sunt ridicate pe acest lot, ca de altfel și pe 3A2 și 3B1. Stadiul fizic înregistrat este de 45,85%; termenul de finalizare, după prelungiri succesive, este decembrie 2026.

O provocare imensă pentru constructor: Dealul Zimbor. Unele zone din deal urmează să fie aruncate în aer pentru îndepărtarea unor roci.

Nodul Românași, constructor încă nedesemnat. La licitație s-au prezentat 3 constructori: UMB, Drum Inserv și Săgeata & Sylc Con. Desemnarea firmei câștigătoare este așteptată pentru 28 august 2024. Lucrările ar trebui finalizate în 10 luni (3 luni proiectare, 7 execuție).

Poarta Sălajului – Zalău – Nușfașău (41 de kilometri), care include și tunelul Meseș, este cea mai grea și mai costisitoare secțiune de pe Autostrada Transilvania. Lucrările, odată începute, ar trebui să dureze 78 de luni.

Ce spune autorul filmării, Cristian Marius Man, despre acest lot, mai jos:

Subsecțiunea Nușfalău – Suplacu de Barcău (3B5), cu o lungime de 13,55 kilometri, a fost deschisă circulației la sfârșitul anului trecut. Are descărcare provizorie la Marca (județul Sălaj).

Subsecțiunea Suplacu de Barcău 0 Chiribiș (3C1) are o lungime de 26,35 kilometri și constructor desemnat: Erbașu. CNAIR trebuie să elibereze autorizația de construire. Lucrările ar putea începe în septembrie (constructorul a început deja organizarea de șantier). Sunt prevăzute 18 luni de execuție.

Subsecțiunea Chiribiș – Biharia (3C2), cu o lungime de 28,55 kilometri, are constructor desemna: Precon Transilvania (ca lider de asociere).

Constructorul a fost desemnat în iunie 2023, dar contractul a fost semnat doar în martie 2024. Precon și Trameco, fostul câștigător al lotului, au același patron: Benjamin Rus. Din cauza proceselor cu Trameco, CNAIR a evitat semnarea contractului, fiind obligată în cele din urmăr de CNSC să o facă. CNAIR a fixat ordinul de începere a lucrărilor: mai 2025, la peste un an de la semnarea contractului.

Subsecțiunea Biharia – Borș (3C3), cu o lungime de 5,35 kilometri, este dată în circulație. Ciotul se leagă la Vama Borș II la Autostrada M4 din Ungaria.

Foto: Marin Marian

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.