AUTOSTRADA TRANSILVANIA. Primele foraje pentru construcția viaductului de la Topa Mică. FOTO & VIDEO
Cea mai recentă filmare făcută pe traseul Autostrăzii Transilvania ne dezvăluie că se fac primele foraje pentru construcția viaductului de la Topa Mică, cel mai probabil fiind vorba despre studii geotehnice.
Filmarea a fost realizată de Cristian Marius Man în acest weekend, mai precis în 7 septembrie, între Topa Mică și Zimbor. Profesor de engleză în Zalău, Cristian Man este unul dintre pasionații de infrastructură care publică frecvent pe canalul său de pe You Tube evoluția marilor proiecte de infrastructură rutieră, în special cele de pe AutostradaTransilvania.
La Topa Mică și Nădășelu, constructorul turc Ozaltin va realiza două viaducte, primul de 2 kilometri lungime, celălalt de 1,2 kilometri. Filmarea arată că antreprenorul a început primele foraje pentru construcția viaductului de la Topa Mică. Lucrări cam timide, cu un utilaj de mici dimensiuni, cel mai probabil fiind vorba despre studii geotehnice.
Totuși, între Topa Mică și Zimbor se lucrează la încă trei viaducte, Sâncraiu Almașului, Valea Pustei și Pârâul Borlacului, care se află în diferite stadii de execuție. Pe care vi le prezentăm mai jos:
Viaductul Sâncraiu Almașului are o lungime de 600 de metri.
Viaductul Valea Pustei (foto sus) are 360 de metri lungime.
Viaductul Pârâul Borlacului are 300 de metri lungime.
Potrivit autorului filmării, firma Agisfor face primele foraje pentru antreprenorul turc Ozaltin, care este în faza de proiectare. Viaductul de la Topa Mică are 2 kilometri lungime, 9 luni proiectare și 18 luni execuție.
Firma ProWeld din Buzău se ocupă de asamblarea și așezarea grinzilor metalice (la km. 7 de pe lotul Topa Mică). Urmează, mai apoi, ridicarea și asamblarea predalelor.
Filmarea are deja multe feedback-uri din partea privitorilor și pasionaților de lucrări de infrastructură, deși a fost postată duminică dimineața.
„La cum se mișcă Ozaltin cu structurile pe T1 al DEx12 am mari îndoieli că aici se vor încadra în termen. Imagini superbe cu viaductele aflate în construcție(parte a contractului cu UMB)”, a transmis un privitor.
Sursa foto & VIDEO: Cristian Marius Man
„Pe T1 DEx s-au descurcat onorabil pentru primul contract în România, deși mulți le cântau prohodul din start. E drept că îi ajută mult Mineralport. La structuri cam slăbuț, într-adevăr, dar poate se vor mobiliza mai bine aici, în Ardeal. Aici îi au și pe Ilgaz, care par ok la centura Beiușului, deși acolo sunt cam puțini”, i-a transmis autorul filmării.
„Salut, Cristi, foarte bună filmarea, dar am o întrebare retorică, evident, dacă UMB face un viaduct de 600 de metri în aproape 2 ani, Ozaltin cum să reușească un viaduct de 1.200 de metri în 18 luni? Sper să mă înșel eu, dar nu prea cred. Adică prefer să mă înșel eu. Toate cele bune și spor la zbor”, a remarcat Ovidiu Cristea, unul dintre urmăritori.
„Mulțumesc, Ovidiu! UMB face viaductul în 2 ani pentru că au ales așa, după prelungirile repetate. Au început foarte bine, pilele le-au ridicat repede. Apoi au venit prelungirile termenelor și au cam lălăit-o cu structurile metalice.Cei de la Ozaltin au 2 viaducte, atât. Grele, e adevărat. Nu știm cum va fi mobilizarea lor, vom vedea. Evit să trag concluzii”, a transmis Cristian Marius Man.
Constructor desemnat în urmă cu 5 luni
Pe 29 martie 2024, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, anunța că cele două viaducte de pe Autostrada Transilvania, de la Nădășelu și Topa Mică, au constructor desemnat.
Este vorba despre asocierea OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. – ILGAZ INSAAT TICARET A.S. – VISIO CONSTRUCTION WORKS S.R.L. Asocierea este condusă de constructorul turc OZALTIN.
994, 7 milioane
de lei (fără TVA) este valoarea contractului pentru realizarea celor două viaducte.
27
de luni reprezintă perioada derulării contractului (9 luni de proiectare și 18 luni execuția lucrărilor).
- construirea unui viaduct cu lungimea de 1,2 km. fundat pe piloți forați de diametru mare;
- un viaduct cu lungimea de aproximativ 2 kilometri care să depășească în aval traseul DN1F și cursului pârâului Topa Mică.
Stadiul lucrărilor pe Autostrada Transilvania în luna iulie 2024 (ultima dată oficială)
Potrivit CNAIR, pe loturile de pe A3 unde lucrează UMB Spedition, progresele înregistrate în luna iulie sunt următoarele:
Pe secțiunea Nădășelu – Zimbor (30,06 km), stadiul fizic al lucrărilor înregistrat a fost de 74,35%, cu 0,47 % mai mult decât în iunie 2024 (73,88%). Pe această secțiune sunt și cele două viaducte de la Nădășelu și Topa Mică, care urmează să fie construite de antreprenorul turc Ozaltin.
Pe secțiunea Zimbor – Poarta Sălajului (12,24 km), stadiul fizic a fost de 51,05%, cu 5,2% mai mult decât în luna precedentă (45,85%). Trebuie subliniat că lucrările pe aceste secțiuni sunt finanțate prin PNRR, iar termenele au fost extinse, la cererea constructorului UMB, pentru iulie 2026, respectiv decembrie 2026.
Lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău (41 de kilometri), care include și tunelul Meseș (cu o lungime de 2,7 kilometri și două galerii) încă n-are constructor. La sfârșitul lunii august, CNAIR a anunțat că îl va desemna până în 30 septembrie 2024. Este cel mai scump lot de pe autostrăzile din România (max. 8,8 miliarde de lei) și are o durată de proiectare + execuție de 78 de luni (6 ani și jumătate).
Pe celebrul lot „Bechtel” de pe Autostrada Transilvania, Suplacu de Barcău – Chiribiș (26 de kilometri), constructorul român Erbașu a predat proiectul tehnic. Construcții Erbașu este la primul contract pentru un lot de autostradă în România și are 18 luni pentru execuția lotului cu o valoare de 884,12 milioane de lei, fără TVA.
Pe secțiunea Chiribiș – Biharia (29 de kilometri), CNAIR a emis ordinul pentru începerea lucrărilor cu Precon Transilvania de-abia din luna mai 2025, la peste un an de la semnarea contractului.