AUTOSTRADA TRANSILVANIA. Mobilizare redusă. Între „Se poate observa că au avansat” vs. „Absolut nimic, doar că a înverzit natura”. FOTO & VIDEO

Autor  admin   în       11 luni în urmã  

O filmare realizată pe șantierul Autostrăzii Transilvania a încins spiritele celor care urmăresc desfășurarea lucrărilor de infrastructură rutieră mare. Filmarea a fost făcută pe 27 aprilie de către Cristian Marius Man, un împătimit al lucrărilor pe A3, pe lotul Zimbor – Poarta Sălajului. 

Secțiunea Zimbor – Poarta Sălajului (date tehnice):

  • lungime – 12,24 kilometri;
  • antreprenor general – UMB;
  • contract semnat în 01.02.2020;
  • ordin de începere a lucrărilor dat în 31.05.2021;
  • stadiu fizic (martie 2024) – 41,26 %;
  • termen inaugurare estimat de API: iulie 2025 – T3 2025.

Realitatea este următoarea: la sfârșitul lunii octombrie 2023, pe secțiunea Zimbor – Poarta Sălajului antreprenorul avea un progres de 40,15%, iar în luna martie 2024 (pe aprilie n-au fost încă făcute publice datele – n.r.), stadiul fizic era de 41,26% conform CNAIR. Adică un progres de 1,06 puncte procentuale în șase luni. 
În articolul de mai jos găsești datele din octombrie 2023:

Topul celor mai harnici constructori de autostrăzi pe luna octombrie: Strabag și UMB domină clasamentul. Progresul realizat pe loturile de pe Autostrada Transilvania

„Și eu cred că se putea mai mult deoarece UMB are utilaje și oameni, dar din păcate sunt repartizați pe alte loturi de autostradă. Trei luni muncesc pe un lot, după care se schimbă pe alt lot și stau iarăși 3 luni, așa construiesc viaductele. Uitați-vă la firma Porr: are contractat un lot, îl termină după care licitează alt lot; nu iau 10 loturi și nu termină niciunul”, a răspuns un alt follower.

„Mulțumim, chiar dacă au redus ritmul se poate observa că au avansat, chiar pe structuri”, a opinat Daniel Socea.

„Înainte de toate, de precizat că pe acest lot (Zimbor – Poarta Sălajului), cei de la UMB au raportat un procent de realizare de circa 42%, nicidecum 72,5%. La 72%, cam vezi asfalt peste tot. Procentul de 72% e pentru lotul Nădășelu – Zimbor”, a ținut să precizeze Dragoș Sdrobiș.

„Lotul de 12,24 km. are șanse să fie folosit anul viitor, cel puțin teoretice, deoarece nodul de la Românași e în licitație, cu 3 luni proiectare și 7 luni execuție. Dacă se aliniază planetele, respectiv UMB termină în vara lui 2025, cum e contractul – cel puțin din ceea ce știu eu, nodul Românași se atribuie până prin octombrie anul ăsta, deci dacă se întâmplă asta, vara viitoare am putea circula de la Zimbor la Poarta Sălajului. Ceea ce nu e mult, dar orice kilometru în plus e bun”, a transmis și autorul filmării, Cristian Marius Man.

„Din păcate, UMB a avansat foarte puțin, nu îmi amintesc nici zăpezi imposibile. Și pentru betonari a fost vreme bună din ianuarie. S-au întins la multe lucrări si nu au oameni destui. Din păcate”, a fost părerea lui Bogdan Radu. 

„Eu mă întreb dacă mai există țări unde un constructor privat să fie așa adulat ca UMB în România! Și când nu face nimic, în capul unora tot face. Ma uit la video, citesc comentariile și nu inteleg. E un cult aici, ce nu înțeleg? Ori sunt românii chiar așa de self deluded?! Îi lovești cu realitatea obiectivă în față și ei o țin pe a lor în continuare”, a reclamat Ovidiu Radu.

„Nici un fel de progres, asa este, în afară de câteva structuri, puține la număr. Absolut nimic în afară că a înverzit natura. Constructul ‘Cooperativa munca în zadar’ nu respectă nimic din proiectul care i-a fost încredințat. Motivele pentru oprirea acestui proiect chiar nu mă interesează”, a transmis Călin Sabău. 

Sursa foto & VIDEO: Cristian Marius Man

Firmele omului de afaceri Dorinel Umbrărescu (UMB Spedition, Tehnostrade, SA&Pe Construct), care lucrează pe secțiunile de pe Autostrada Transilvania, au avut un progres bun în 2022 sau chiar foarte bun în 2023, dar de la sfârșitul anului trecut și începutul lui 2024 muncitorii și utilajele au fost transferate de pe A3 pe Autostrada Moldova sau în vestul țării. Explicațiile sunt foarte simple: 2024 este an electoral, iar Moldova reprezintă bazinul electoral al PSD-ului. Plus că ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu – PSD, este din Banat și a fost președintele CJ Timiș.

Unii au fost interesați și de acest articol:

Monitorizare independentă API. Când estimează că vor fi terminate loturile în lucru de pe Autostrada Transilvania

About