AUTOSTRADA TRANSILVANIA. Lucrări de o complexitate foarte ridicată pe un lot: proiectul prevede un debleu cu o adâncime de 75 de metri! GALERIE FOTO & VIDEO
Media9 ți-a prezentat, recent, o filmare cu drona deasupra șantierului Nădășelu – Topa Mică, în care ai putut vedea stadiul lucrărilor pe lotul de 16,8 kilometri de pe Autostrada Transilvania, precum și dificultatea acestora.
Acest articol îți spune și îți arată stadiul lucrărilor pe lotul Nădășelu – Topa Mică: AUTOSTRADA TRANSILVANIA. Imagini spectaculoase din cer de pe un lot din județul Cluj plin de viaducte. GALERIE FOTO & VIDEO
Filmarea a fost făcută de către un împătimit al filmărilor cu drona, dar și al lucrărilor pe șantierul A3, Cristian Man. Tânărul are zeci de filmări realizate pe șantierul Autostrăzii Transilvania, pe loturi și perioade.
De data asta, operatorul a realizat o filmare cu drona plecând de la Topa Mică (limita județului Cluj – intrarea în județul Sălaj) la Zimbor. Astfel, cu filmarea precedentă, a fost acoperit tronsonul Nădășelu – Zimbor (30 de kilometri).
Lucrări de o complexitate foarte ridicată
Fimarea pe secțiunea Topa Mică – Zimbor ne dezvăluie lucrări de o complexitate foarte ridicată: viaducte lungi peste terenuri îmbibate de apă, piloți forați, grinzi, terasamente, păduri tăiate, săpături și elevații.
Chiar la începutul filmării, la minutul 2:12, este o provocare foarte mare pentru constructor: o vale largă peste care va fi realizat un viaduct.
Ca idee: debleul (săpătura) de pe autostrada Câmpia Turzii – Gilău (foto jos), realizat de firma americană Bechtel, deține recordul național. Autostrada curge pe fundul unui debleu săpat de constructor, înalt de 42 de metri, adică mai mult de înălțimea unui bloc de zece etaje.
Foto: peundemergem.ro
O altă provocare pentru constructor vor fi situl arheologic și săpătura în dealul împădurit de la Zimbor (foto).
„Mega-debleul de la Zimbor, unde soluția antică aleasă de proiectanți, fiind constrânși de contractul semnat pe baza unui studiu de fezabilitate de doi lei, este săpătură pe vreo 14 berme și 4 ziduri de sprijin. Să sperăm că ține”, scria, la începutul verii, Pro Infrastructura.
Filmarea a fost realizată în 10 decembrie și a strâns deja peste 13.000 de vizualizări. Cei mai mulți dintre followeri au fost mulțumiți de stadiul lucrărilor, dar și foarte surprinși că există companii românești care lucrează precum cele de „afară”.
- „Fain! Este bine conturată A3, la ce dificil și neprietenos peisaj, bine că i-au dat de capăt!” – Alexandru Popovici.
- „Progres bun al constructorului, dar mai au destul de lucru. Le urez spor la muncă în continuare” – Adrian Trofor.
- „Nu știu de ce, dar am impresia că UMB dorește mai mult ca autoritățile să se construiască mai rapid autostrăzi în România”- Denis Corvinistul.
- „Bechtel a sărit peste acest tronson și a început lucrările dincolo de Suplacu de Barcău” – Asociația Pro Infrastructură.
Lotul de 42 km Nădășelu – Poarta Sălajului, prin PNRR
Tronsonul dintre Nădășelu și Zimbor are o lungime de 30 de kilometri și este continuat de lotul Zimbor – Poarta Sălajului de 12 kilometri, unde lucrările efective au început în această vară și au ajuns la un procent de 15 – 20 %.
Lucrările pe secțiunile Nădășelu – Zimbor și Zimbor – Poarta Sălajului, cu o lungime totală de 42 de kilometri, sunt realizate de constructorul UMB, firma omului de afaceri băcăuan Dorin Umbrărescu.
Secțiunea de la Nădășelu la Poarta Sălajului este una din primele autostrăzi din România pe care ar urma să intre fonduri din Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR).
26 de poduri și viaducte. Un debleu va avea 75 de metri adâncime!
Conform contractului, lucrările au termen de execuție de trei ani, și asta pentru că vorbim de un teren dificil și multe zone cu alunecări active. Pe tronsonul Nădășelu – Zimbor – Poarta Sălajului vor fi construite 26 de poduri și viaducte cu diferite lungimi, vor fi săpate zeci de deblee la 20-30 de metri adâncime medie, unul din ele ajungând până la 75 de metri.
Debleul este o săpătură executată sub cota naturală a terenului pentru construirea unui canal sau a platformei unei căi de comunicație (drum, cale ferată). Pereții săpăturii sunt astfel înclinați încât să asigure stabilitatea masei de pământ, în funcție de caractristicile acestuia. Debleele necesită construirea de șanțuri pentru evacuarea apelor provenite din precipitații sau din alte surse.
A3 Nădășelu – Zimbor:
Sector: SECTIUNEA 3A SI SECTIUNEA 3B, SUBSECTIUNEA 3A2: NADASELU – MIHAIESTI SI 3B1: MIHAESTI ZIMBOR
Lungime: 30.06 km
Antreprenor: Asocierea Spedition UMB – Tehnostrade – Electromontaj
Valoare: 1.39 mld lei (fără TVA) / 9.6 mil euro per km
Contract semnat: 22 septembrie 2020
Durată: 12luni proiectare + 24 luni execuție
Data finalizării: Q4 2023
A3 Zimbor – Poarta Sălajului:
Sector: SUBSECTIUNEA 3B2: ZIMBOR – POARTA SALAJULUI
Lungime: 12,24 km
Antreprenor: Asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade
Valoare: 680,40 mil lei (fără TVA) / 11,5 mil euro per km
Contract semnat: 1 iulie 2020
Durată: 12 luni proiectare + 24 luni execuție (CNAIR a anunțat că abia în mai 2022 a reușit să aprobe Proiectul Tehnic, deci termenul de finalizare pentru execuție va fi Q3 2024)
Data finalizării: Q4 2024.
Sursa foto & VIDEO: Cristian Marius Man