AUTOSTRADA TRANSILVANIA. Imagini recente de pe tronsonul Gilău – Biharia. „Poate în vreo 30 de ani vom merge pe autostradă până la Oradea”. GALERIE FOTO & VIDEO

O filmare cu drona de la Gilău – Suplacu de Barcău – Biharia a stârnit reacțiile pasionaților de infrastructură rutieră mare. Filmarea a fost făcută în urmă cu câteva zile de Kreative Wheels RO și postată pe canalul său de You Tube.
Filmarea este o alăturare de imagini dezolante, cu șantiere părăsite de 10-15 ani, ba chiar mai mulți, cu segmente de autostradă pe care se poată circula și care îți conferă un sentiment de normalitate.
Se lucrează pe secțiunea Nădășelu – Zimbor (30,06 km), stadiul fizic al lucrărilor înregistrat în luna august fiind de 76,8%, și pe secțiunea Zimbor – Poarta Sălajului (12,24 km), stadiul fizic fiind de 59,08%.
Lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău (41 de kilometri), care include și tunelul Meseș (cu o lungime de 2,7 kilometri și două galerii) încă n-are constructor.
Lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș a intrat în organizare de șantier din luna septembrie 2024. Dar nu se lucrează efectiv. Pentru finalizarea construcției celor 26,35 km, antreprenorul român Construcții Erbașu are la dispoziție 24 de luni (6 luni proiectare și 18 luni execuție lucrări).
Lucrările pe tronsonul vecin, Chibriș – Biharia, vor începe din mai 2025. Asta e promisiunea CNAIR. Sunt o seamă de litigii cu fostul, dar și cu actualul constructor. Durata contractului este de 24 de luni, cu 6 luni alocate etapei de proiectare și 18 pentru execuție.
În prezent se circulă pe 144 de kilometri din Autostrada Transilvania:
- pe o porțiune continuă de 125 de kilometri, între Nădășelu și Târgu-Mureș;
- 14 kilometri între Nușfalău (Sălaj) și Suplacu de Barcău (Bihor) – porțiunea deschisă în septembrie 2023 și cu care România a depășit borna de 1.000 de kilometri de drumuri rapide;
- un ciot de 5 kilometri între Biharia și Borș, la granița cu Ungaria.
Compania americană Bechtel a realizat o parte din lucrările de pe porțiunea Suplacu de Barcău – Biharia (cu lungime de 65 km), inclusiv un viaduct complex peste un lac de acumulare de pe acest lot, dar și o parte din podul peste Someș de la Gilău lângă Cluj-Napoca.
Celebrul viaduct construit de Bechtel pe tronsonul Suplacu de Barcău – Chiribiș (26,5 km) a fost abandonat după rezilierea contractului în 2013. După mai multe licitații, contractul a fost adjudecat anul trecut de compania Construcții Erbașu. Constructorul român a început în septembrie organizarea de șantier. Lucrările pe tronsonul Suplacu de Barcău – Chiribiș ar trebui finalizate până în 2026.
Lucrările pe acest lot vor începe anul viitor
Situația este și mai delicată pe lotul vecin, Chiribiș – Biharia (29 km); CNAIR a reziliat în 2022 contractul cu compania Trameco, din grupul de firme Selina, controlat de omul de afaceri Beniamin Rus.
Asta după ce firma solicitase majorarea contractului, de la 62,5 milioane de euro (326 milioane de lei), la aproximativ 90 de milioane de euro (450 milioane de lei).
CNAIR a semnat contractul cu câștigătorul noii licitații, asocierea Precon Transilvania (lider) – Citadina 98 Galați, pentru peste 140 de milioane de euro (700 milioane de lei), fără TVA, însă a semnat ordinul de începere a lucrărilor abia pentru primăvara anului viitor.
Asta în condițiile în care pe rol este încă procesul cu Selina. Vor fi 24 de luni pentru proiectare și execuție, astfel că în caz fericit lucrările ar putea fi gata abia la sfârșitul lui 2027.
În scenariul optimist, dacă toate secțiunile pe care se lucrează acum de pe Autostrada Transilvania ar fi gata în următorii doi ani, deschiderea integrală a traseului de la Nădășelu – granița cu Ungaria va dura cel puțin până în 2030. Asta fiindcă pentru cel mai complex dintre proiecte, Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău, care include tunelul pe sub Vf. Meseș, încă n-a fost desemnat un câștigător al licitației. CNAIR a informat zilele trecute că va desemna câștigătorul în 31 octombrie 2024.
Cu excepția tronsonului cu tunelul pe sub Meseș, restul porțiunilor dintre Nădășelu și Vama Borș ar trebui să fie toate gata până cel târziu în 2028, a declarat, în 18 iunie 2024, pentru site-ul romania.europalibera.org, reprezentantul CNAIR, Alin Șerbănescu.
Cu roșu sunt marcate secțiunile deschise din Autostrada Transilvania, între Târgu-Mureș și Borș (granița cu Ungaria). Între Târgu-Mureș și Nădășelu se circulă pe 114 km, dar de la Nădășelu la Borș sunt deschise doar 2 porțiuni, de 13,5 kilometri, respectiv 5,3 kilometri. Foto: CESTRIN
Pasionații lucrărilor de infrastructură rutieră mare au fost impresionați de imaginile oferite din dronă pe aceste loturi, dar cei mai mulți s-au arătat pesimiști în privința deschiderii circulației pe traseul de la Nădășelu – granița cu Ungaria în 2030.