AUTOSTRADA TRANSILVANIA. Fost secretar de stat în Transporturi: „Sorin Grindeanu a dat de gard cu acest proiect”. VIDEO

Autor  admin   în       1 year în urmã     2188 Vizualizări.  

Horațiu Cosma, fost secretar de stat la Transporturi în mandatul Cătălin Drulă, acuză Ministerul Transporturilor și CNAIR că nu reușesc după aproape doi ani să rezolve problema alunecării de teren de la Nădășelu, de pe Autostrada Transilvania.
În 2021, lotul Nădășelu – Mihăești – Zimbor (30 km) a fost inclus în PNRR și a devenit cel mai „avansat” șantier.
Cu toată mobilizarea constructorului UMB, termenul a fost prelungit până în 2025, deși în 2022 se discuta despre o posibilă inaugurare în decembrie 2023.

DECLARAȚIE

„Anul acesta ar trebui să circulăm pe Autostrada A3 Transilvania între Cluj și Zalău. Nu se va întâmpla acest lucru. Sorin Grindeanu a dat de gard acest proiect. N-a fost în stare de doi ani să rezolve blocajele din proiect. Din cauza lui, autostrada pusă de USR în PNRR nu va fi gata mai devreme de 2025”.

Horațiu Cosma, fost secretar de stat în ministerul Transporturilor

Cosma a mai acuzat faptul că s-a pierdut timp din cauza CNAIR, care a avut nevoie de un an doar pentru a a-și da seama că trebuie să scoată din contract lucrările de la Nădășelu și Topa Mică. Asta înseamnă relicitarea lucrării, desemnarea unui nou constructor și eventuale contestații. Adică timp pierdut.

55%

reprezintă stadiul fizic al lucrărilor pe lotul Nădășelu-Zimbor (30 de kilometri)

Potrivit CNAIR, stadiul fizic pe lotul UMB Nădășelu – Zimbor este de aproximativ 55%. Scoaterea din contract a zonelor cu probleme de la Nădășelu și Topa Mică se va face pentru că valoarea lucrărilor nu poate fi acoperită din rezervele de implementare, prin act adițional fiind adăugate oricum 235 de milioane (1.390.614 milioane lei fără TVA prin actul adițional nr.1 s-a majorat valoarea de contract cu 235.332.399.06 lei – rezerve de implementare pentru ajustare), potrivit raportului oficial CNAIR.
API: „Lotul Nădășelu – Zimbor, din fruntaș, codaș”
„Nădășelu – Zimbor, din fruntaș codaș. Estimăm că stadiul fizic este 57%. Deși cei de la UMB sunt în continuare bine mobilizați, lotul a trecut de la categoria <circulăm în 2024, poate chiar din 2023> în urmă cu 12 luni la <mai vorbim prin 2025> în prezent. În 2022 speram că aceasta va fi prima autostradă finanțată prin PNRR deschisă traficului, iar acum începem să avem emoții pentru 2025”, transmitea, luna trecută, Asociația Pro Infrastructură.

Citește și acest articol: AUTOSTRADA TRANSILVANIA. Cum arată, la sfârșitul lunii iunie, stadiul lucrărilor pe A3: 42 de kilometri în 10 minute. VIDEO

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.