AUTOSTRADA TRANSILVANIA. Cum arată lucrările pe un lot cu alunecări de teren. „Acolo va fi o lucrare faraonică”. GALERIE FOTO & VIDEO

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     1259 Vizualizări.  

Lucrările pe șantierele Autostrăzii Transilvania continuă într-un ritm susținut, chiar dacă relieful

complicat, cu dealuri care o iau la vale, și complexitatea lor îi dau mari bătăi de cap constructorului. 

O filmare făcută de curând cu drona ne arată complexitatea lucrărilor pe lotul Zimbor – Poarta Sălajului (12,24 kilometri), unde constructorul UMB mută efectiv dealuri din loc pentru așternerea Autostrăzii Transilvania.

29, 20%

este stadiul fizic de execuție pe lotul Zimbor – Poarta Sălajului.

Acest lucru se vede și din filmarea realizată de Cristian Marius Man în 16 septembrie pe acest lot.

Profesor de engleză în Zalău, Cristian Man este unul dintre pasionații de infrastructură care publică frecvent evoluția marilor proiecte de infrastructură și, în special, a Autostrăzii Transilvania.

Filmarea sa a avut numeroase feedabck-uri din partea privitorilor și pasionaților de lucrări de infrastructură.

CITAT

„Se vede foarte bine dificultatea solului, alunecările de teren și multe alte detalii pe care nu le expun acum ca să nu mă lungesc! Bravo! Despre UMB, numai cuvinte bune, o echipă de oameni harnici cărora eu unul le mulțumesc pentru efortul depus aici. Să le urăm succes în continuare!

Călin Sabău

„Păcat că următorul nod rutier după Poarta Sălajului este foarte departe în timp…”, a adăugat Cătălin Darie.

„Eu cred că UMB are capacitatea și forța necesară pentru a finaliza acest tronson la 1 Decembrie 2024, dacă nu vor apărea anumite sincope, gen alunecări de teren etc. Tind să cred că dacă n-ar fi fost acea problemă cu scoaterea pădurii din fondul forestier, % ar fi fost undeva la 50%. Mulți au început să-i critice și să-și atragă antipatii, eu momentan mă abțin, au livrat mereu în termen, iar unde sunt probleme sunt din cauza CNAIR-ului. Eu am să-i critic când vor livra un lot cu o întârziere ca a celor de la Pizzarotti, Aktor, Alsim Alarko sau Webuild. Toate cele bune!”, a spus Mihail Răzvan.

Autorul filmării a remarcat că o mare provocare pentru constructor va fi în dreptul Dealului Zimbor. „E o lucrare faraonică acolo și să vedem dacă stă pe loc”, a subliniat Cristian Man.

Secțiunea Zimbor – Poarta Sălajului (12,24 km.)

Antreprenor: Asocierea SC SA&PE Construct SRL – SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL;
Valoare contract: 836,9 milioane lei fără TVA;
Sursa de finanțare: Fonduri europene nerambursabile;
Stadiul fizic septembrie 2023: 29,20%;
Termen: iunie 2025.
Foto & VIDEO: Cristian Marius Man
Secțiunile Nădășelu – Zimbor (30 de kilometri) și Zimbor – Poarta Sălajului (12,24 kilometri) din Autostrada Transilvania au același constructor – UMB – și sunt cuprinse în PNRR. Cele două secțiuni sunt singurele contracte în lucru cu finanțare prin PNRR pe Autostrada Transilvania.

Unii au fost interesați și de acest articol:

AUTOSTRADA TRANSILVANIA. „11 kilometri din 42 sunt ‘în aer’. Un sfert din autostradă e suspendată. La propriu”. GALERIE FOTO & VIDEO”

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.