AUTOSTRADA TRANSILVANIA. Cum arată la sfârșitul lunii iunie stadiul lucrărilor pe A3: 42 de kilometri în 10 minute. VIDEO

Autor  admin   în       1 year în urmã     3125 Vizualizări.  

O filmare cu drona ne arată stadiul lucrărilor la sfârșitul lunii iunie pe cele două șantiere de pe Autostrada Transilvania cuprinse în PNRR. Este vorba de loturile Nădășelu – Zimbor (30 de kilometri) și Zimbor – Poarta Sălajului (12 kilometri).

Sursa foto & VIDEO: Cristian Marius Man

Filmarea a fost realizată de Cristian Marius Man, un împătimit al lucrărilor mari de infrastructură rutieră, durează 10 minute și parcurge 42 de kilometri de șantier.

Imaginile scot la iveală zone în care lucrările sunt într-un stadiu înaintat, de peste 50%, dar și unele în care au intrat doar buldozerele pentru organizarea de șantier.

AUTOSTRADA TRANSILVANIA. Lucrările cu probleme dintre Nădășelu și Topa Mică ar putea fi relicitate

Cei mai mulți dintre cei care au văzut filmarea au fost încântați de lucrările făcute de constructorul UMB.

DECLARAȚIE

„Traseu spectaculos, cu multe lucrări de artă și cu multe probleme oferite de dealurile în mișcare și nu numai. Relicitările cu zonele cu probleme e probabil modalitatea legală de a se plusa financiar față de oferta inițială. Probabil că și aici proiectarea inițială a fost facută în multe cazuri din birou. Cred că licitațiile or să fie dirijate pentru ca UMB să poată face întreg lotul așa cum e și normal. Mersi de filmare și spor la treabă în continuare!”

utilizatorul marsim4089

„Complex proiect. Autostrada Moldovei este pistol cu capse pe lângă asta. Aștept să prind în viață asta autostrăzile alea care au să treacă Carpații”.

Ovidiu Radu1695

Secțiunile Nădășelu – Zimbor (30 de kilometri) și Zimbor – Poarta Sălajului (12 kilometri) din Autostrada Transilvania au același constructor – UMB – și sunt cuprinse în PNRR.

AUTOSTRADA TRANSILVANIA. Când vom putea circula pe A3. Analiza Asociației Pro Infrastructură pe cele șapte loturi

Asociația Pro Infrastructură (API) a făcut o analiză succintă referitoare la stadiul lucrărilor pe Autostrada Transilvania, pornind de la Târgu-Mureș și până la Oradea.
Reprezentanții API arată că se lucrează pe patru din cele șapte loturi existente pe A3. Cei de la Pro Infrastructură fac și previziuni legate de termene și de posibilitatea de a circula pe aceste loturi.
Analiza API:
„Recapitulare de vară pe Autostrada Transilvania. Să vedem stadiul poveștilor nesfârșite dintre Târgu Mureș și Oradea. Hartă interactivă: .
Chețani-Câmpia Turzii. Strabag și Geiger trag tare pentru a stabili un record național: inaugurarea unei bucăți de autostradă cu 8 luni înainte de termen, în decembrie 2023. Încă sunt în grafic dar mai au un munte de muncă și vremea tomnatică trebuie să țină cu ei (și cu noi).
Nădășelu-Zimbor. UMB se apropie de 60% progres fizic, dar CNAIR tergiversează lansarea licitației soluțiilor de la Nădășelu și Topa Mică, după 18 luni de dezbateri și scărpinat în cap. Nu vă faceți planuri pentru 2024, termenul revizuit este iulie 2025. Detalii și video:.
Zimbor-Poarta Sălajului. Cei de la UMB lucrează și aici unde au ajuns la aproximativ 27%. De curând au început să bibilească la dealul Zimbor cu-ale lui 15 berme! Dacă soluția ține și versantul stă locului, putem circula în vara lui 2025. Este practic imposibil să se respecte actualul termen contractual, august 2024, care oricum probabil va fi extins. Plus că fără nodul Românași, aflat separat în proiectare, tronsonul este muzeu.
Poarta Sălajului-Nușfalău. Cei 41 kilometri care includ Tunelul Meseș de 3 km au fost scoși din nou la licitație în 09.02.2023, fără ca oficialii CNAIR să învețe ceva din catastrofele anterioare. Așa că au răspuns cererilor de clarificare cu același sictir consacrat.
Sătui de inepții și de lipsa de asumare a oricărei răspunderi, constructorii contestă din ce în ce mai des în această etapă a procedurii. Așa au făcut și turcii de la Ictas, iar CNSC le-a dat dreptate, scriind negru pe alb în decizia de admitere a contestației: <Consiliul constată că autoritatea contractantă nu s-a achitat de obligația de a răspunde în mod clar, complet și fără ambiguități întrebărilor primite>.
Așa că procedura de achiziție este suspendată până când iresponsabilii CNAIR vor binevoi să dispună măsuri de remediere și/sau să răspundă omenește și profesionist la cererile de clarificare. Urmează depunerea ofertelor… cândva.
Nușfalău-Suplacu de Barcău. Nurol este aproape gata cu mini-lotul de 13,55 kilometri. Dar CNAIR nu, cu descărcarea temporară la sud de Suplacu. Abia acum se fac exproprierile suplimentare necesare, deși noi îi pistonăm public de mai bine de un an de zile ca să rezolve situația. Așa că măcar câteva luni până în toamnă pupăm un nou frumos muzeu de autostradă în loc să circulăm pe el.
Suplacu de Barcău-Chiribiș. După anularea precedentei în 26.07.2022, CNAIR pornește a PATRA licitație pe acest sector blestemat în 06.01.2023. Săptămâna trecută, pe 12.06.2023, s-au depus 5 oferte: Erbașu (RO), Duna (HU), Makyol (TR), Nurol (TR) și Precon-Citadina (tot grupul Selina, în alte haine de influență). Un fel de liga secundă locală, fără <granzii> serioși și puternici. Doamne-ajută!
Încheiem apoteotic cu Chiribiș-Biharia, celălalt lot blestemat. Aici avem <doar> a treia licitație, lansată în 18.08.2022, cu oferte depuse în 01.03.2023. Joia trecută s-a desemnat câștigătorul… de vise rele: Precon-Citadina, aceeași Mărie Selina cu altă pălărie.
Dar stați, avem confirmarea că atât Strabag (locul 2) cât și Erbașu (descalificat) au contestat. Din informațiile noastre, maghiarii de la Duna nu au făcut (încă) acest lucru, deși sunt pe locul 3. Clasamentul: câștigătorul are ofertă de 785 milioane lei fără TVA, pe locul 2 sunt austriecii cu 845 milioane, iar pe 3 vecinii de la vest cu 848 milioane. Valoare estimată: 878 milioane. Așteptăm decizia CNSC care probabil va veni în 30-60 de zile”, au transmis reprezentanții API.
Asociația Pro Infrastructură (API) este cea mai importantă organizație nonprofit din România care monitorizează proiectele majore de infrastructură de transport (infrastructură rutieră, feroviară, metrou și aviație).
Proiectul Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte, București – Brașov și Brașov – Cluj-Napoca – Borș, lungimea sa fiind de 584 km. Lotul dintre Brașov și Târgu-Mureș a intrat, între timp, în alt proiect.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.