AUTOSTRADA TRANSILVANIA. Cum arată acum lucrările pe tronsonul Zimbor – Mihăești. O mare de grinzi înșiruite pe terasamente. FOTO & VIDEO

Autor  admin   în       2 years în urmã  

O filmare cu drona ne dezvăluie stadiul actual al lucrărilor pe secțiunea Zimbor – Mihăești (lotul 3B1) al Autostrăzii Transilvania. Filmarea a fost realizată pe 18 aprilie de către Cristian Marius Man, un împătimit al lucrărilor de infrastructură rutieră mare. 

Cristian Man, care este profesor de limba engleză în Zalău, a remarcat faptul că sunt peste 600 de grinzi care așteaptă să fie fixate pe lotul Zimbor – Mihăești.

Tot el a transmis că angajații UMB se află în vacanță până în 24 aprilie.

„UMB este în vacanță 2 săptămâni, dar am filmat lotul pentru a vedea cum stăm cu progresul. Sunt 541 de grinzi înșirate pe terasament, plus 108 în organizarea de șantier. Total: 649”, a explicat el.

Imaginile dezvăluie lucrări de o complexitate ridicată: viaducte lungi,, piloți forați, foarte multe grinzi, terasamente, păduri tăiate, săpături și elevații. O provocare majoră pentru constructorul UMB, companie deținută de omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, o reprezintă situl arheologic și săpătura în dealul împădurit de la Zimbor.

„Impresionantă imaginea cu grinzile în așteptare! Mersi de filmări!”.

marsim, unul dintre cei care au urmărit filmarea 

„Este un lot greu, dacă nu luăm în calcul A1 între Sibiu – Pitești este cel mai greu lot contractat. E lotul grinzilor”.

Hegyi Botond, un alt urmăritor 

Lucrările pe acest lot au început în februarie 2021, iar acum stadiul fizic este de 50%. Inițial, CNAIR a anunțat că lucrările pentru lotul Nădășelu – Zimbor, din care face parte și secțiunea Zimbor – Mihăești, vor fi încheiate în 24 de luni, însă acesta s-a prelungit din cauza unor probleme apărute în șantier. Termenul de finalizare a fost revizuit, iar acum este preconizat pentru finalul lui 2024.

Citește și acest articol: Lucrări de o complexitate foarte ridicată pe un lot: proiectul prevede un debleu cu o adâncime de 75 de metri!

Finanțare prin PNRR

Autostrada de la Nădășelu la Zimbor este prima dintre autostrăzile din România ce primesc finanțare prin Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR).

În afară de cei 30 de kilometri de la Nădășelu la Zimbor, UMB mai are contractată și porțiunea de 12 km de la Zimbor la Poarta Sălajului, în total cei 42 de kilometri care sunt incluși la finanțare prin PNRR.

Prezentarea CNAIR

A3 Nădășelu – Zimbor:

Sector: SECȚIUNEA 3A și SECȚIUNEA 3B, SUBSECȚIUNEA 3A2: NĂDĂȘELU – MIHĂIEȘTI și 3B1: MIHĂEȘTI – ZIMBOR;

Lungime: 30.06 km

Antreprenor: Asocierea Spedition UMB – Tehnostrade – Electromontaj

Valoare: 1.39 mld lei (fără TVA) / 9.6 mil euro per km

Contract semnat: 22 septembrie 2020

Durată: 12 luni proiectare + 24 luni execuție (termen contractual extins între timp)

Data finalizării: Q4 2024

A3 Zimbor – Poarta Sălajului

Sector: SUBSECTIUNEA 3B2: ZIMBOR – POARTA SĂLAJULUI

Lungime: 12,24 km

Antreprenor: Asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade

Valoare: 680,40 mil lei (fără TVA) / 11,5 mil euro per km

Contract semnat: 1 iulie 2020.

Durată: 12 luni proiectare + 24 luni execuție (termen contractual extins între timp)

Data finalizării: Q2 2025

Sursa foto & VIDEO: Cristian Marius Man

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.