AUTOSTRADA TRANSILVANIA. CNAIR va anunța la sfârșitul lunii firma care va construi cel mai dificil și mai scump lot de pe A3. Sunt 7 oferte

Autor  admin   în       11 luni în urmã  

Constructorul italian WeBuild și-a retras contestația de la Curtea de Apel București pentru execuția lotului Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău, de pe Autostrada Transilvania (A3), care include și tunelul Meseș. 

Este vorba despre lotul de 41 de kilometri de pe Autostrada Transilvania, cel mai dificil lot și care are cel mai mare contract de autostradă din România, estimat la cel mult 8,8 miliarde de lei. 

Magistrații Curții de Apel București au judecat, vineri, 10 mai, contestația împotriva deciziei CNSC favorabilă constructorului Makyol (Turcia). Instanța a luat act de retragerea constructorului italian WeBuild.

Potrivit economedia.ro, după mai multe amânări, CNAIR ar putea desemna câștigătorul până la sfârșitul lunii, 31 mai fiind termenul estimat și comunicat în SEAP. Evaluarea tehnică a fost finalizată încă din 23 ianuarie 2024.

Constructorul italian WeBuild a atacat decizia CNSC la începutul acestei luni, iar soluționarea a fost așteptată pe 10 mai. Asta după ce, pe 15 martie, CNSC a admis contestația Makyol, prin care constructorul turc a cerut anularea unei solicitări de clarificări a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

7 oferte pentru cel mai scump lot de pe Autostrada Transilvania

În august 2023, șapte oferte fuseseră depuse pentru construcția sectorului din Autostrada Transilvania care cuprinde și tunelul Meseș.

CNAIR a finalizat în 23 ianuarie 2024 etapa de evaluare tehnică a ofertelor depuse la licitația pentru construcția a 41 de kilometri din Autostrada Transilvania (A3), inclusiv tunelul Meseș. CNAIR a prelungit termenul pentru desemnarea câștigătoarei licitației de trei ori: prima dată pentru 29 februarie, apoi pentru 29 martie; a treia oară pentru 29 aprilie. Între timp, Webuild a atacat în instanță decizia CNSC favorabilă constructorului turc Makyol.

Tunelul Meseș are o lungime de 2,8 kilometri și două galerii cu profil de autostradă. Viteza de proiectare este de 120 km/h.

41

de kilometri este lungimea secțiunii de autostradă Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău.

Pe lângă viaductele Topa Mică și Nădășelu, Poarta Sălajului – Nușfalău este singura secțiune necontractată de pe A3. Cu o lungime de 41 de kilometri (2,7 kilometri fiind lungimea tunelului Meseș) și o valoare de aproximativ 7,5 miliarde de lei (fără TVA), acesta este cel mai mare contract de infrastructura rutieră pe care CNAIR l-a lansat în licitație.

78

de luni, adică șase ani și jumătate, reprezintă durata de proiectare și execuție prevăzută pentru lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău; 18 luni perioada de proiectare, 60 de luni perioada de execuție a lucrărilor.

8.847.104.999

de lei este valoarea maximă a contractului care include și construcția unui tunel rutier la profil de autostradă pe sub Meseș pe două sensuri.

Cinci dintre cei 7 ofertanți (lideri de asociere) sunt turci

1. Ofertant unic : IC IÇTAŞ INŞAAT SANAYI VE TICARET A.Ş.;

2. Ofertant unic : WEBUILD SPA – MILANO;

3. Ofertant unic : MAPA INSAAT VE TICARET ANONIM SIRKETI;

4. Asociere : SC SA & PE CONSTRUCT SRL (Lider), Euro-Asfalt, SPEDITION UMB, TEHNOSTRADE S.R.L.;

5. Asociere : MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S. (Leader), OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S.;

6. Asociere: Tekfen Insaat ve Tesisat A.S. (Tekfen Construction & Installation Co., Inc.) (Leader),DOGUS INSAAT VE TICARET A.S.;

7. Asociere : Nurol Insaat ve Ticaret A.S. (Leader),DUYGU TAAHHÜT VE İNŞAAT A.Ş.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.