AUTOSTRADA TRANSILVANIA. Cele mai importante puncte în lucru de pe lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș. GALERIE FOTO & VIDEO

Autor  Tudor Știrbu   în       3 saptãmâni în urmã     1142 Vizualizări.  

Lucrările pe șantierul lotului Suplacu de Barcău – Chiribiș (26,35 km) au fost reluate la sfârșitul lunii ianuarie 2025, la mulți ani după ce compania americană Bechtel a renunțat la contractul pentru execuția Autostrăzii Transilvania și a părăsit România în 2013. 

Stadiul de execuție pe acest șantier este de aproximativ 40% (înregistrat de Bechtel, înainte de a părăsi România), iar lucrările sunt realizate de antreprenorul român Construcții Erbașu.

O înregistrare realizată în urmă cu patru zile de Cristian Marius Man surprinde lucrările pe lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș. Autorul filmării a identificat principalele puncte în lucru de pe această secțiune:

Viaductul de la Suplacu de Barcău.

Foreza de pe dealul de lângă Porț. 

Capătul lotului dinspre Marca. 

A început lucrul la structuri. 

Stația de sortare de la Suplacu de Barcău.

Organizarea de șantier de la Chiribiș. 

Grinzile moștenite de la Bechtel. 

Filmarea poate fi urmărită mai jos:

VIDEO: Cristian Marius Man

Filmul a fost postat pe canalul YouTube, iar reacțiile pasionaților lucrărilor de infrastructură rutieră mare n-au întârziat să apară. Unii sunt de părere că lucrările nu vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an.

„Să fie într-un ceas bun! Poate, poate, Erbașu ne surprinde și termină în termenul contractual”, a remarcat Daniel Urs.

„Salut Cristi și mulțumesc pentru filmare. La anul pe vremea asta ar cam trebui să fie cam gata dacă lucrează cu oameni și utilaje suficiente , mă gândesc că mai au doar 60%de făcut”, a spus unul dintre împătimiții lucrărilor de infrastructură.

„Se urnesc mai greu domnii de la Erbașu, să vedem ce-or să facă”, a adăugat un alt urmăritor.

„Îi vezi capabili să finalizeze în decembrie 2025?”, a fost curios un utilizator pe nume Sebastian I.

„Au 18 luni termen de construcție, iar dacă se întârzie plățile o să dureze mai mult. De ce ar termina anul acesta când au termen 18 luni?”, i-a transmis Șerban Lupulescu.

„Pentru că tehnic se poate. Am întrebat și aștept păreri. Știu statusul termenelor”, a completat același Sebastian I.

Nu cred că vor termina în 2025. Ar trebui să facă niște eforturi pe care nu cred că sunt dispuși să le facă dacă nu au de ce. Să facă bine ce fac și să termine în 2026”, a răspuns autorul filmărilor, Cristian Marius Man.

„Api cât ai zîce, da’ ce-o făcut americanii să cunoaștie: șeru’i șer, betonu’ beton. O țânut atăța ai die nu să cunoaștie pă iele. Cole die la Jilău cătă Turda, nici amu nu-s gropți în asfaltu. N-am crezut șuhan că n-or isprăvi ‘i tătă autostrada”, a remarcat, în dulcele grai ardelenesc, un utilizator care se numește Raul Borodi.

Lucrări începute în 20 ianuarie 2025, cu 18 luni termen de execuție; asta înseamnă lunile iunie – iulie 2026

Antreprenorul (Construcții Erbașu) a început lucrările pe șantierul Secțiunii 3C, Subsecțiunea 3C1, Suplacu de Barcău – Chiribiș în data de 20 ianuarie 2025.
La acel moment, constructorul avea mobilizați în șantier 75 de muncitori și 50 de utilaje, care execută următoarele lucrări:
– platforme pentru piloți;
– drumuri tehnologice;
– pregătiri pentru execuții terasamente;
– aprovizionare cu materiale.
Organizarea de șantier este complet funcțională, iar stațiile pentru producerea betonului și a asfaltului sunt montate.
Numărul muncitorilor și utilajelor va crește gradual în șantier, în funcție de fiecare etapă a lucrărilor.
Pe această secțiune se vor construi inclusiv:
3 viaducte;
8 pasaje;
8 poduri, din care unul în lungime de 1.650 metri peste lacul de acumulare de la km 6+665;
parcare de scurtă durată de tip S1;
Centru de Întreținere și Coordonare.
Valoarea contractului este de 884,12 milioane lei (fără TVA), iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027.
Lucrările pe secțiunea Suplacu de Barcău – Chiribiș (26,35 km) trebuie finalizate în termen de 18 luni de la momentul emiterii ordinului de începere a fazei de execuție (20.01.2025).

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.