AUTOSTRADA TRANSILVANIA. „11 kilometri din 42 sunt ‘în aer’. Un sfert din autostradă e suspendată. La propriu”. GALERIE FOTO & VIDEO”

Autor  Tudor Știrbu   în       9 luni în urmã     1573 Vizualizări.  

Lucrările pe cele trei loturi în lungime totală de 42 de kilometri de pe Autostrada Transilvania înaintează cu greutate nu numai din cauza reliefului complicat, cu dealuri care o iau la vale, ci și din cauza complexității lucrărilor pe care constructorul UMB trebuie să realizeze. 

11

kilometri de viaducte vor fi pe traseul celor trei loturi care însumează o lungime totală de 42,47 de kilometri.

Din cei 42 de kilometri de pe loturile Nădășelu – Zimbor – Poarta Sălajului (în fapt secțiunile 3A2, 3B1 și 3B2), 11 kilometri vor fi viaducte. Deci un sfert din lungimea totală a celor trei loturi finanțate prin PNRR îl reprezintă viaductele de pe traseu.

720

de metri este lungimea celui mai extins viaduct din cele 28 aflate pe traseul de 42 de kilometri (foto jos).

În plus de asta, sunt 28 de viaducte printre văile și dealurile Transilvaniei, lucrări de artă cu lungimi cuprinse între 40 și 720 de metri și ridicate la o înălțime maximă de 40 de metri, cum este viaductul de la Valea Glodului, județul Sălaj, de pe lotul Zimbor – Poarta Sălajului.

Printre cele mai dificile proiecte de autostradă din țară

Deși are doar 12 kilometri, secțiunea Zimbor – Poarta Sălajului este printre cele mai dificile proiecte de autostradă din România, cu un relief greu și multe lucrări de artă.

Despre complexitatea și dificultatea lucrărilor a vorbit și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, după recenta vizită făcută pe șantierele de pe Autostrada Transilvania.

DECLARAȚIE

„Sunt lucrări foarte grele. Am fost pe șantierul autostrăzii Transilvania am văzut două loturi care, cred eu sunt cele mai grele din țară, în acest moment și poate nu doar din țară. De la Nădășelu la Poarta Sălajului se lucrează extraordinar de greu pentru că o iau la vale dealurile acolo, dar este o mobilizare extraordinară, pasaje poduri, tot ce vreți. Termenul de finalizare pe cele două sectoare de la Nădășelu la Poarta Sălajului ar fi pe sfârșitul anului viitor”. 

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, după inspecția făcută pe șantierele de pe Ausotrada Transilvania

Pe cele trei loturi (Nădășelu – Mihăești, Mihăești – Zimbor și Zimbor – Poarta Sălajului), cu o lungime totală de 42,4 kilometri sunt viaducte construite pe 11.233 metri.

Asta înseamnă că un sfert din toată autostrada în execuție este suspendată, la propriu. Acest lucru se vede și din monitorizarea recent realizată de Cristian Marius Man.

Profesor de engleză în Zalău, Cristian Man este unul dintre pasionații de infrastructură care publică frecvent evoluția marilor proiecte de infrastructură și, în special, a Autostrăzii Transilvania.

„11.233 de metri. 11 kilometri din 42 sunt ‘în aer’. Un sfert din autostradă e suspendată. La propriu”, a titrat pe imaginile de început ale filmării Cristian Marius Man.

În portofoliul său, Cristian Man are sute de înregistrări realizate cu drona care reflectă stadiul lucrărilor vizând infrastructura rutieră și feroviară din țara noastră.

 

Lotul Nădășelu – Zimbor (30 de kilometri)

  • antreprenor: Asocierea SC SA & PE Construct SRL – SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL;
  • stadiul fizic este de aproximativ 60%;
  • în luna aprilie CNAIR a publicat noul termen care a fost agreat de UMB: 13 iulie 2025.

Lotul Zimbor – Poarta Sălajului (12,24 kilometri)

  • antreprenor: Asocierea SC SA & PE Construct SRL – SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL;
  • valoarea contractului: 680,4 milioane de lei, fără TVA;
  • sursa de finanțare: PNRR;
  • stadiul fizic este de 30%;
  • CNAIR estimează finalizarea în decembrie 2024. 

25

septembrie este termenul-limită pentru depunerea ofertelor la contractul celor două viaducte de la Nădășelu și Topa Mică.

Sursa foto & VIDEO: Cristian Marius Man

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.