AUTOSTRADA TRANSILVANIA. 10 puncte „calde” la început de iarnă între Topa Mică și Poarta Sălajului. GALERIE FOTO & VIDEO

Autor  Tudor Știrbu   în       3 luni în urmã  

Cea mai recentă filmare făcută pe Autostrada Transilvania a încins spiritele celor interesați de lucrările de infrastructură rutieră. Filmarea a fost realizată de Cristian Marius Man în 19 decembrie și surprinde progresul pe tronsonul Topa Mică (jud. Cluj) și Poarta Sălajului (35 km). 

Pe acest tronson de pe Autostrada Transilvania (A3) lucrează angajații grupului UMB, deținut de Dorinel Umbrărescu. Imaginile ne dezvăluie cum lucrează muncitorii UMB, acum la început de iarnă, unii la înălțimi amețitoare.

38

de metri este înălțimea celui mai înalt viaduct (cel de la Sântămărie); sunt 28 de viaducte pe cele 3 tronsoane între Nădășelu și Poarta Sălajului.

Autorul filmării, Cristian Man, a identificat „zece puncte calde” pe acest segment de autostradă în lungime de 34,4 kilometri. De altfel, și titlul filmării de pe canalul său de pe You Tube tot la ele se referă: „Autostrada Transilvania, 10 puncte calde în miez de iarnă între Topa Mică și Poarta Sălajului”.

Cele 10 puncte calde identificate de autorul filmării

  1. Amenajarea albiei pârâului Almăș

2. Km 17: viaductul este superbetonat complet

3. Viaduct peste DC56 – se lucrează la armare

4. Organizarea de șantier de la Zimbor

5. Dealul de la Zimbor

6. Viaductul de la km. 7

7. Viaductele dintre județele Cluj și Sălaj

8. Viaductul de la Sâncraiul Almașului

9. Capătul lotului, înspre Poarta Sălajului

10. Bonus: așa se lasă un șantier. Respect pentru asta!

Deși filmarea e recentă (din 20 decembrie), are deja peste 5.000 de vizualizări și în jur de 70 de comentarii. Oamenii au remarcat complexitatea lucrărilor, iar unii dintre ei și-au exprimat optimismul vizavi de deschiderea pentru circulație a loturilor de pe A3.

Foto & VIDEO: Cristian Marius Man

„Mulțumim pentru filmare, Cristian! Probabil UMB o să tragă să închidă în 2025 cei 39 kilometri rămași din 42. Din 2026 se anuntă recital UMB pe A8”, a transmis Mihail Răzvan.

„Mulțumesc! Sper să dorească UMB să termine aici în 2025, că de putut pot. Aștept și eu ”recitalul” de pe A8, să vedem câte loturi vor prinde”, i-a răspuns autorul imaginilor.

Un alt utilizator s-a interesat de situația lucrărilor de pe un al lot de pe Autostrada Transilvania.

„Nota 10! Și după ultimul video vizualizat aceeași întrebare: de pe lotul de la Suplacu de Barcău – Chiribiș ai ceva informații ? Când încep lucrul în zona respectivă? Tot problemă de avize ? Săptămâna aceasta erau pregătiți de lucru serios în zona Chiribiș”.

„Mulțumesc! Cât despre Suplacu – Chiribiș, când începe lucrul acolo voi merge să filmez. Doar să primescă OIL (ordinul de începere a lucrărilor – n.r.)”.

Un alt utilizator a fost ironic.

„Va fi un muzeu interesant de vizitat”, a transmis Radu G. 

„Cu nodul de la Românași gata nu va fi muzeu”, i-a răspuns Cristian Man.

Cele trei loturi de pe Autostrada Transilvania, de la Nădășelu la Poarta Sălajului, însumează o lungime de 42 de kilometri. Lucrările sunt realizate prin PNRR și sunt realizate de Spedition UMB, firma celui mai puternic constructor de autostrăzi din România, Dorinel Umbrărescu. Termen pentru finalizarea lucrărilor: decembrie 2026.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.