„Autostradă” nouă spre Ungaria. Un constructor român a câștigat licitația pentru execuția drumului expres care va lega nord-vestul țării de țara vecină

Autor  admin   în       2 luni în urmã  

Antreprenorul român Construcții Erbașu a fost desemnat drept câștigător al licitației pentru construcția drumului expres Satu Mare – Oar (frontieră Ungaria), a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. Contractul pentru drumul de mare viteză de 11 kilometri la câmpie are o valoare de circa 720 milioane de lei (fără TVA).

Pentru constructorul român, drumul expres Satu Mare – Oar va fi cel de-al doilea contract de construcție a unui drum de mare viteză, după ce și-a făcut debutul la începutul acestui an pe Autostrada Transilvaniei, lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș (26,35 km).
Drumul expres va străbate zonele administrative Satu Mare și Vetiș, iar pentru construcția lui sunt prevăzute următoarele caracteristici principale:
✅️ 10,831 km drum expres;
✅️ 4,031 km drum de legătură între Drumul Expres Satu Mare – Oar și DN19;
✅️ 2 benzi pe sens, cu o lățime de 21,50 metri;
✅️ Nod rutier VO Satu Mare;
✅️ Nod rutier cu drumul de legătură DN19;
✅️ Lucrări de artă;
● Pasaj Nod Rutier la VO Satu Mare, km 0+408;
● Pasaj pe drumul expres peste DC60, km 3+068;
● Pasaj pe drum expres peste drum local, km 6+051;
● Alte pasaje inferioare;
✅️ Spații de servicii tip S3, stânga/dreapta;
✅️ Centru de Întreținere și Coordonare;
✅️ Lucrări de consolidare;
✅️ Lucrări hidrotehnice;
✅️ Restabiliri legături rutiere;
✅️ Lucrări de protecția mediului;
✅️ Siguranța circulației (inclusiv sistem de monitorizare trafic – ITS).
Anunțul directorului general al CNAIR

„Antreprenorul român are la dispoziție 720,48 milioane de lei (fără TVA) și 24 de luni pentru execuția lucrărilor. Acest nou drum de mare viteză va asigura conexiunea cu Varianta Ocolitoare Satu Mare și DN19 (România) și Drumul Epres M49 (Ungaria).

Pe traseu vor fi construite inclusiv:
– două noduri rutiere;
– două parcări;
– un Centru de Întreținere și Control (CIC).
Contractul (finanțat prin Programul Transport 2021-2027) va putea fi semnat peste 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestații”, a transmis Cristian Pistol.

Licitația pentru construirea Drumului Expres cu o lungime de 11 kilometri a fost lansată pe 29 ianuarie 2024.

Traseul se desprinde din Centura Satu Mare, șosea de 19 kilometri finalizată în vara lui 2022 și Oar, unde se conectează cu Drumul Expres M 49 din Ungaria. Din cei 15 kilometri, aproape 11 sunt cu profil de Drum Expres, iar restul de 4 reprezintă șosea de legătură.

Punctul de frontieră ar trebui să devină, astfel, prima vamă dintre România și Ungaria amenajată pe un drum expres, punctele de trecere a frontierei de la Nădlac 2 și Borș 2 fiind pe Autostrăzile A1 și A3.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.