AUTOSTRADA NORDULUI. Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru segmentul de pe A14 cu un viaduct de 5 km, cel mai lung din România

Autor  admin   în       1 year în urmã     1463 Vizualizări.  

Guvernul a aprobat indicatorii tehnico – economici pentru un segment din Autostrada Nordului: este vorba de centura Gura Humorului, județul Suceava. Durata de execuție este de 30 de luni cu un cost aprobat de 2,3 miliarde lei (inclusiv TVA). Este cel mai important pas realizat până acum pentru autostrada care va străbate nordul țării; traseul A14 este Oar – Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistrița – Vatra Dornei – Suceava. 

Anunțul ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu

„Construcția primei secțiuni de pe traseul Autostrăzii Nordului (A14) are finanțare asigurată! Am aprobat astăzi, în ședința de Guvern, indicatorii tehnico-economici pentru Varianta de ocolire Gura Humorului (județul Suceava), care va fi construită la profil de autostradă.
Valoarea totală estimată a investiției, finanțată prin PT se ridică la 2,31 miliarde de lei (inclusiv TVA).
Această variantă ocolitoare (10,14 km) va face parte integrantă din proiectul drumului de mare viteză Baia Mare- Suceava și va asigura conexiunea între loturile Bistrița-Vatra Dornei și Vatra Dornei-Suceava. Varianta Ocolitoare Gura Humorului va fi construită în baza unui parteneriat încheiat între CNAIR și Consiliul Județean Suceava”, a transmis, pe contul de Facebook, oficialul de la Transporturi.

5.076

de metri va avea viaductul inclus în varianta ocolitoare de la Gura Humorului, care va deveni cel mai lung din România.

Centura Gura Humorului va avea cel mai lung viaduct din România, pasajul peste râul Moldova și Drumul Județean 177 D având o lungime de peste 5 kilometri (5.076 metri lungime) potrivit documentației tehnice.
Autostrada care va deveni o centură pentru orașul Gura Humorului are o lungime totală de 10 kilometri și va deveni o centură rapidă pe traseul Autostrăzii Nordului (A14) Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistrița – Vatra Dornei – Suceava, drum de mare viteză cu o lungime totală de 335 kilometri.
Viaductul care va fi construit pe varianta ocolitoare de la Gura Humorului va fi mai lung decât cel de la Aciliu (foto sus), de pe A1, județul Sibiu. Viaductul Aciliu are o lungime de circa 1.100 metri, cu 14 deschideri de 78 metri fiecare și cu o lățime de 24 metri. Pilonii au fost implantați 40 m sub suprafață în sol. 

Nod rutier la Păltinoasa

„Varianta de ocolire se desprinde din Drumul de mare viteză Baia Mare – Suceava Lot 3, în zona localității Frasin, unde este prevăzut un nod rutier la drumul național DN 17, continuă și traversează denivelat râul Moldova, drumul județean DJ 177 D, continuă spre zona localității Păltinoasa, va supratraversa DJ 177 C. Varianta de ocolire Gura Humorului va reveni la finalul traseului în Drumul de mare viteză Baia Mare – Suceava Lot 3. Pe raza localității Păltinoasa este prevăzută amenajarea unui nod rutier care va descărca în sensul giratoriu existent aflat la intersecția dintre DN 17 și DN2E”, se arată în nota de fundamentare a Guvernului.

145

de kilometri este distanța de la Baia Mare la Dej.

De la Baia Mare până la Dej (145 km.), contractul pentru studiul de fezabilitate al Autostrăzii Nordului este în derulare cu Asocierea Quadrante Viaponte – Metroul – Capital Vision, contract semnat în ianuarie 2023.
De la Vatra Dornei la Suceava (107 km.) proiectant este Best Consulting-Acciona. Luna trecută, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, avertiza proiectantul clujean Explan cu rezilierea contractului pe lotul Bistrița – Vatra Dornei (63 km.) dacă nici în aprilie, la termenul prelungit, nu predă documentația tehnică.

Media9 a scris despre asta aici:

AUTOSTRADA NORDULUI. Sorin Grindeanu amenință proiectantul clujean cu rezilierea contractului și că va ajunge pe „lista neagră”

AUTOSTRADA NORDULUI are următorul traseu: Oar – Satu Mare – Baia Mare (MM) – Jibou (SJ) – Dej (CJ) – Beclean (BN) – Bistrița (BN) – Vatra Dornei (SV) – Iacobeni (SV) – Câmpulung Moldovenesc (SV) – Gura Humorului (SV) – Suceava.

335

de kilometri este lungimea planificată pe care o va avea Autostrada Nordului.

 

6

județe din nordul României, printre care și Cluj, va traversa această autostradă.

Autostrada Nordului este propusă ca drum expres (sau drum de mare viteză) care pornește de la punctul de pe granița cu Ungaria, Oar, Satu Mare. Traseul spre est trece prin apropierea localităților Baia Mare, Dej, Bistrița, Vatra Dornei, după care este preconizată o joncțiune cu A7, continuându-și traseul până la Suceava.

About