Autorizație de construire pentru „proiectul Kogălniceanu”. Zece străzi centrale urmează să fie modernizate, rămân doar 14 locuri de parcare auto

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     3816 Vizualizări.  

Direcția de urbanism din Primăria Cluj-Napoca a eliberat autorizațiile de construire pentru cele zece artere centrale care urmează să fie modernizate în „proiectul Kogălniceanu”. Au ieșit două autorizații separate: 721, pentru strada Universității, Kogălniceanu și cele adiacente, 724, pentru strada Iuliu Maniu. Durata de execuție stabilită este de cel mult 24 de luni.

Urmează finalizarea detaliilor tehnice de execuție și scoaterea la licitație a lucrării. Având în vedere că este realizat pe fonduri europene, proiectul are prioritate, așa încât licitația va fi lansată vara aceasta.

2022

ar trebui să fie anul când aceste străzi vor arăta ca pe planșe. Toată lumea ar vrea mai devreme, dar pot apărea eventuale contestații la licitație și alte elemente neprevăzute.

 

48

de milioane de lei este suma estimată pentru lucrările de modernizare a străzii Kogălniceanu și a arterelor adicente. Din această sumă, 7,6 milioane este costul estimat doar pentru modernizarea străzii Iuliu Maniu, care nu a fost prinsă inițial în proiect și care a fost propusă prin bugetare participativă.

Modernizarea are în vedere:

  • str. Mihai Kogălniceanu
  • str. Universității
  • str. Emmanuel de Martonne
  • str. Bolyai Janos
  • str. Hermann Oberth
  • str. Kovacs Dezso
  • str. Gaal Gabor
  • str. Baba Novac
  • Piața Timotei Cipariu – tronsonul Turnul Croitorilor
  • str. Iuliu Maniu

Segmentul din Piața Cipariu a fost inclus pentru a avea o viziune unitară cu Baba Novac, de o parte și de alta a zidului vechii cetăți.

S-a propus și o legătură directă a străzii Kogălniceanu cu Bd. Eroilor, prin strada Emmanuel de Martonne și prin curtea interioară a vechii primării, care ar urma să devină un nou traseu pietonal.

3

hectare are suprafața studiată. Din total, 29.000 de metri pătrați îi măsoară suprafața carosabilă, trotuarele și pistele de biciclete.

Numărul parcărilor se reduce drastic. Vor rămâne 11 parcări pentru vehicule și două stații de încărcare a mașinilor electrice în partea de sud a centrului, trei locuri de parcare și alte două stații de încărcare pe strada Iuliu Maniu. Vestea bună este că, până atunci, va fi gata un nou parking.

Citește și: Cel mai elegant parking din Cluj a primit undă verde

Pentru bicicliști se arată vremuri senine: 113 de locuri de parcare pentru biciclete și șapte stații de încărcare a mijloace de transport ecologice pe două roți (din care 23 de locuri și două stații pe I. Maniu).

260

de arbori urmează să fie plantați pe toate acestea străzi.

Modernizarea este rezultatul unui concurs de soluții finalizat în 2018. A câștigat societatea Mossfern Arhitectură.

 

PROIECTANT: Mossfern Arhitectură (câștigătoare a unui concurs de soluții)

 

 

About