Automobilul, alungat de pe Cetățuie. Se elimină parcarea din spatele hotelului Belvedere

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã  

Clujul a luat-o de câțiva ani într-o direcție clară, la nivel administrativ: aceea de a descuraja transportul cu automobilul personal. Aici avem însă un asterisc: situația nu e valabilă pentru această perioadă de pandemie.

Marile proiecte din zona centrală au avut pe planșe străzi shared space, fără parcări (sau cu mult mai puține). Le putem admira în Piața Unirii, pe Potaissa, în Piața Muzeului, pe Regele Ferdinand. Până la covid, clujeanul începuse ușor să învețe să se deplaseze cu transportul public, cu bicicleta și cu trotineta electrică.

Joi a fost pus pe tapet un alt proiect, cel al revitalizării Cetățuii. Pe planșă, parcarea din spatele hotelului Belvedere dispare complet. Vor fi câteva locuri pentru automobile mai jos, dar se va înființa stație de transport în comun electric. Situația l-a nemulțumit pe Florin Lung, patronul unei terase din zonă. Acesta a propus realizarea unui parking subteran.

Omul își apără business-ul și e de înțeles. Probabil că îi vin clienții cu mulți bani la volanul BMW-ului și trag chiar în față. Cu atât mai mult dacă aduc cu ei și o fată. Sau dacă pleacă la final cu ea.

Specialiștii care au dat o direcție europeană Clujului au explicat însă că mobilitatea orientată spre pieton, spre transport public, spre biciclete nu se va mai schimba. Nu se face parcare subterană, nu vor putea fi lăsate mașini pe toate străduțele din zonă. Nu putem decât să sperăm că fata nu îl va părăsi pe băiatul cu BMW dacă o va aduce la terasa de pe Cetățuie cu trotineta electrică. 🙂

Sigur, glumim. Dar puteți decide fiecare dintre dvs dacă e bună sau nu direcția Clujului și abordarea legată de mobilitate de pe Dealul Cetățuia.

În fapt, vor exista două spații de parcare auto, dar la marginea viitorului spațiu de agrement și reduse ca număr de locuri. Au fost concepute însă locuri de staționare (drop off) pentru autocare și parcare pentru acestea.

Lucrările la acest proiect ar urma să înceapă, potrivit lui Ovidiu Cîmpean, director în Primăria Cluj, în partea a doua a anului viitor.

Planșele au fost prezentate în dezbaterea online a Centrului de Inovare și Imaginație Civică, tema acesteia fiind „Amenajare Cetățuie”.
Această dezbatere a făcut parte din proiectul ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).
Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.